Felfedeztek egy élőlényt, ami semmit nem fejlődött már több mint 2 milliárd éve

A maradványokat tartalmazó 1,8 milliárd éves kődarab.

Tudósok nemzetközi csapata megtalálta az eddig leghosszabb ideig evolúció nélkül létező életformát – egy mélytengeri mikroorganizmus típust, ami látszólag már több mint 2 milliárd éve abbahagyta a fejlődést. A kutatók szerint azonban az élőlény fejlődésének stagnálása tovább támogatja Charles Darwin evolúció elméletét.

A felfedezéseket online publikálták a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóirat weboldalán.

A tudósok kénbaktériumokat vizsgáltak, amik olyan parányiak, hogy szabad szemmel nem vehetőek észre, a Nyugat Ausztráliai partvidékről származó 1,8 milliárd éves kövekben, amik a mikroorganizmust megőrizték. A legújabb csúcstechnológia felhasználásával, azt találták, hogy a baktériumok azonos kinézetűek egy másik 2,3 milliárd éves mintában lévő fajjal– és mindkettő ősi baktérium típus megkülönböztethetetlen a Chile partvidékén lévő  sárban talált  modern kénbaktériumokhoz képest.

Lenyűgöző hogy van olyan élet, ami 2 milliárd évig változatlan maradt – ami a föld történelmének majdnem fele,” mondta J. William Schopf, az UCLA egyetem föld, bolygók és űr tudományok professzora, aki a tanulmány vezető szerzője is. „Mivel az evolúció egy tény ezért, a hiányát meg kell magyarázzuk.”

Charles Darwin írásai az evolúcióval kapcsolatban sokkal inkább azokra a fajokra összpontosítottak, amik változnak az idő folyamán és nem azokra, amik nem. Szóval hogyan magyarázzák meg a mai tudósok azt, hogy hogyan képes egy faj ennyi ideig fennmaradni evolúció nélkül?

A biológiai szabály az, hogy nem érdemes fejlődni, ha a fizikai vagy biológiai körülmények nem változnak meg, ami egybeesik Darwin elképzelésével is,” mondta Schopf, aki az UCLA Evolúciót és az Élet Eredetét Kutató Központjának az igazgatója is. „A környezet ahol ezek a mikroorganizmusok élnek változatlan maradt az elmúlt 3 milliárd évben.

Ezek az élőlények már nagyon jól alkalmazkodtak az egyszerű, fizikailag és biológiailag is stabil környezetükhöz,” mondta. „Ha viszont az állandó környezet ellenére mégis tovább fejlődtek volna, az azt mutatná, hogy Darwin evolúcióelméletének a megértésében még jelentős hibáink vannak

Schopf azt mondta, hogy a felfedezések ezért tovább erősítik Darwin munkáját. „Tökéletesen passzol az ő feltevéseihez.”

A maradványok, amiket Schopf vizsgált, a Nagy Oxidációs Esemény néven emlegetett időszakra datálnak, amikor is a Föld oxigén szintje jelentősen megnőtt és a tudósok úgy vélik ez nagyjából 2,2 és 2,4 milliárd évvel ezelőtt történt. Az esemény drasztikus emelkedést hozott a szulfátok és a nitrátok esetében is – amik az egyetlen tápanyagok, amikre a mikroorganizmusoknak szüksége volt a tengervizes saras környezetükben – ami a tudósok szerint a baktériumok gyarapodását is magával hozta.

Schopf rengeteg technikát vett igénybe a maradványok vizsgálatához, köztük a Raman spektroszkópiával – amivel betekintést enged a tudósoknak a kövek belsejébe, így az összetételük és kémiájuk is meghatározható vele – ami 3D-ben leképezi a maradványokat. Ezeket a technikákat elsőként alkalmazta mikroszkopikus maradványok és ősi kőzetek vizsgálatára.

Forrás: phys.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.