Felfedeztek egy hibrid fajt, ami globális ‘mega-kártevővé’ válhat

A CSIRO kutatócsapata igazolta a világ két jelentős kártevő fajának hibridizációját – ami egy új fejlettebb “mega-kártevőt” eredményezhet. Az egyik kártevő a gyapottok-bagolylepke ami Afrikában, Ázsiában és Európában igazán elterjedt és több mint 100 különböző terményben képes kárt okozni – köztük olyan alapvető terményekkel mint a kukorica, a gyapot, a paradicsom és a szója.

Ez a kártevő által okozott kár és a kordában tartásukra költött összeg évente több milliárd dollárba is kerülhet az érintet országoknak. Ez főleg annak köszönthető, hogy a faj rendkívül mobilis és az évek alatt szinte az összes rovarölő szerrel szemben ellenállóvá vált.

A másik kártevő a kukorica fülesféreg, ami Amerikában elterjedtebb és összehasonlításképpen kevésbé mobilis és ellenálló a bagolylepkéhez viszonyítva. Azonban a két faj hibridizációja által létrejött új faj szinte a teljes bolygót lefedheti.

Az ausztrál CSIRO kutatószervezet új tanulmányában bizonyítékokkal szolgálnak arról, hogy a két moly faj hibridizációja megkezdődött Brazíliában – és vélhetőleg máshol is.

“Egy ilyen hibrid teljesen észrevétlen maradhat, ahogy elkezd megszállni egy másik országot,” mondta Paul De Barro, a CSIRO egyik kutatási igazgatója. “Kritikus, hogy a hátsó-kertünknél messzebbre tekintsünk, hogyha meg akarjuk erősíteni Ausztrália védelmét és válaszidejét a biológiai biztonságot fenyegető veszélyekkel szemben.”

A kutatók szerint, amíg Ausztráliában jelenleg még kordában tarthatóak a kártevők a rovarölő szerek megfelelő kombinációjával, azonban szerintük nagy jelentősége van annak, hogy globálisan is megvizsgálják a kérdést és nemzetközi szinten lépjenek fel ellene egy hosszú távú stratégiával.

A kutatás eredményei szerint a csoport által vizsgált összes hernyó hibrid volt.

“Nem volt két olyan hibrid, ami egyforma lett volna, ami egy ‘hibrid rajra’ utal, aminél több különböző hibrid verzió egyszerre lehet jelen egy populációban,” mondta Tom Walsh, a CSIRO kutatója.

Az Ausztráliában is egyre jobban elterjedté váló bagolylepke sokkal több terményt támad meg és jobban ellenálló mint a fülesféreg. A brazil hibridek között találtak olyan egyedet, amelyik 51 százalékban fülesféreg volt, azonban rendelkezett a bagolylepkékre jellemző ellenállást biztosító génekkel.

“A Dél-Amerikában érezhető hatás felett, több mostani becslés szerint az USA mezőgazdasági termelésének 65 százaléka veszélyben van az a bagolylepkétől, ami megmutatja, hogy ez a tanulmány változásokat hozhat a kutatási prioritásokban, mivel ennek közvetlen hatásai lehetnek az amerikai emberekre, az asztalukra kerülő étel és rajtuk lévő ruhák által,” mondta Craig Anderson, a tanulmány vezető szerzője.

Forrás: pnas.org | Kép: Wikipédia

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.