Felfedeztek egy új molekulát, ami segíthet a vérszegénység kezelésében

Egy kisméretű molekula képes úgy mozgatni a vasat a sejtekben, mint ahogy azt a transzporter fehérjék teszik. Ez lehetséges kezelést jelenthet a vérszegénységben szenvedőknek, amit ezeknek a vas transzporter fehérjéknek a hiánya vagy diszfunkciója okoz.

Martin Burke, az Illinois Egyetemről, munkatársaival vasat megkötő kis molekulák képességét tesztelték, olyan élesztőgomba sejtekkel, amiknél hiányoztak a vas transzporterek. A csapat végül egy hinokitiol nevű molekulánál állapodott meg, ami eredetileg a taiwani hinoki fából (Chamaecyparis taiwanensis) származik. A molekula képes volt visszaállítani a vas szállítását emberi és egér sejtekben is, amiknél a szállításért felelős három fehérje közül egy hiányzott.

Ezzel a problémával rendelkező rágcsálóknál a hinokitiol képes volt a négyszeresére emelni a vas felszívódását, és az egyik modell állatnál teljesen visszaállítani a normális szintet.

Látszólag a molekulák jól együtt tudnak működni a többi fehérjével a sejtben, hogy minél többet juttassanak be a sejten kívül felgyűlt vasból.

Forrás: sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.