Kategóriák Űr

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az emberek elenyésző részénél jelentek meg a betegség tünetei, a vírus aktivizálódásának esélye összefüggést mutatott az űrben eltöltött idő hosszával. Ez a szakértők szerint komoly egészségügyi problémát jelenthet a jövőbeli marsi küldetéseknél is.

A NASA a vírusok észlelésének és kezelésének terén végzett kutatásai kiemelten az asztronauták egészségének megóvását célozzák, akik idejük jelentős részét töltik erősen elszigetelt térben – ami kedvez a fertőzéseknek -, viszont a földi betegekre nézve is lehet jelentőségük.

A kutatók szerint a jelenség mögött az asztronauták immunrendszerének legyengülése állhat, akiknek akár több hónapnyi mikrogravitációt és kozmikus sugárzást kell elviselniük, miközben olyan hagyományosabb kihívásokkal is szembe kell nézniük, mint a szociális elszigeteltség és az alvási ciklusok felborulása.

A kutatás során a tudósok az űrhajósoktól a Földön, az űrben végzett küldetés alatt és az azt követő időszakban gyűjtött nyál-, vér- és vizeletmintákat vizsgálták meg. Az eredmények szerint az űrutazás során az ezt megelőző időszakhoz viszonyítva az űrhajósok mintáiban jelentősen megemelkedett a stresszhez köthető hormonok – kortizol és adrenalin – koncentrációja. Erről a változásról már korábban is tudni lehetett, hogy az immunrendszer elnyomásában is szerepet játszik.

Ezen kívül az űrutazást követő akár 60 napos időszakban is kevesebb aktivitást mutattak az asztronauták vírusok ellen fellépő immunsejtjei, ezáltal tökéletes lehetőséget biztosítva a szunnyadó vírusok számára a visszatéréshez.

A vizsgálat során a nyolc, emberre is veszélyes herpesz vírus közül négyet mutattak ki  – ezek a különböző sejtekben jellemzően a fertőzés lefolyása után is megmaradnak, várva a lehetőséget a feléledésre.

Emiatt a szakértők szerint kiemelt jelentősége van annak, hogy a hosszabb időtartamú, űrben végzett küldetéseknél hatékony megelőzési és kezelési eljárások álljanak az űrhajósok rendelkezésére.

A kutatók szerint a tökéletes megoldást a védőoltások jelenthetnék, viszont sajnos ezek még nem állnak rendelkezésre az összes kimutatott herpeszvírus ellen, és a jelenleg vizsgált védőoltások sem adnak túl sok reményt. Emiatt a szakértők szerint kiemelt figyelmet kell fordítani a célzott tüneti kezelésekre.

Mindezeken túl a kifejlesztett gyors és pontos nyálminta-vizsgálati eljárás a földi betegek számára is releváns lehet, és már most világszerte több kórházban is átvették a használatát.

Forrás: frontiersin.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom