Feltárták a dopamin szerepét a zenehallgatásban

Egy nemzetközi kutatócsapat új bizonyítékot talált arra, hogy az agyunkban lévő dopaminnak fontos szerepe van abban, hogy mennyire élvezünk egy zeneszámot. A kutatásban önkénteseken végeztek kísérleteket, akiknek dopamin elő anyagokat vagy dopamin antagonista anyagokat adtak – amik növelik vagy csökkentik az agyi dopaminszintet.

Az jól ismert, hogy a zene az emberekben rengeteg különböző érzelmet tud kiváltani és amíg már hosszú ideje létezik az az elmélet, hogy a zene által okozott öröm legalább részben az agyi dopaminszint emelkedésének köszönhető, addig az elképzelést most vizsgálták először. A kísérlet célja így az volt, hogy az agyi dopamin szint befolyásolásával képesek-e megváltoztatni, hogy egy adott személynek milyen élményt nyújt a zene.

A kutatásban 27 önkéntes vett részt, akikből három csoportot képeztek; akiknél megemelték a dopamin szintet, akiknél lecsökkentették a dopamin szintet és akik placebót kaptak. Az önkéntesek három egymástól független kísérletsorozatban vettek részt, amikben 20 percig kellet a kutatóknak és az önkénteseknek, maguk által kiválasztott zenéket hallgatniuk. A résztvevők érzelmi állapotát a bőrük elektrodermális aktivitásának mérésével és kérdőív kitöltésével határozták meg – aminél azt is megkérdezték, hogy hajlandóak lennének-e megvenni az általuk hallgatott számot és ha igen mennyit fizetnének érte.

Az eredmények megfeleltek a várakozásoknak, a megemelt dopaminszintű csoport tagjainak beszámolóik szerint nagyobb élvezetet éreztek zenehallgatás közben, mint a placebo csoport tagjai, amíg nagyobb eséllyel döntöttek úgy hogy megvásárolják a hallott zeneszámokat és mindezért hajlandóak voltak többet is fizetni. Ezzel szemben a lecsökkentett dopaminszintű csoport tagjai kevésbé élvezték a zeneszámokat és kevesebb hajlandóságot mutattak a számok megvásárlására is.

Az eredmények így igazolják az elméletet miszerint a dopaminnak komoly szerepe van a zenehallgatáskor érzett örömben, valamint a kísérletek arra utalnak, hogy gyógyszerekkel befolyásolható, hogy az emberek mennyire élvezik a zenehallgatást.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.