Feltárták az üzemanyagot termelő alga genetikáját

Az üzemanyagot termelő zöld mikroalga, a Botryococcus braunii teljes genomját szekvenálták a tudósok.

Az eredmények hét év munkáját dicsérik és a AgriLife Research csapata szerint nemcsak a szekvenciák, hanem más általuk felfedezett genetikai tényezők is segíthetik az ezzel az algával dolgozó csapatok munkáját, és végül akár az alga megújuló üzemanyagot termelő üzemekbe való bevetésében is segíthetnek.

“Ez az alga kolóniákat alkot, ami azt jelenti hogy rengeteg sejt összeáll, hogy közösen alkosson egy kolóniát. Ezek a sejtek rengeteg szénhidrogén állítanak elő, amiket egy sejten kívüli mátrixban tárolnak,” mondta Tim Devarenne, a kutatás vezetője. “Ezeket a szénhidrogéneket tüzelőanyagokká – gázolaj, kerozin és dízel, hogy csak néhányat említsünk – lehet alakítani, mint ahogy azokat petróleumból is elő lehetne állítani.”

Devarenne egy másik tanulmányt is kiemelt ami alapján a B. braunii nagy méretű előfordulása általában petróleum lelőhelyek környékén található, így sokan úgy gondolják hogy az algának fontos szerepe lehetett ezeknek a lelőhelyeknek a kialakulásában.

“Lényegében véve, ha az algák által termelt olajat szeretnénk használni megújuló energiaforrásként, nem lenne szükségünk semmi jelentősebb változtatásra a tüzelőanyaggyártás infrastruktúrájában. Egyszerűen csak be kell emelni őket a már létező petróleum feldolgozó üzemekbe is kitalálni, hogy hogyan lenne legcélszerűbb eltávolítani az olajat körülük,” mondta Devarenne.

Devarennecsapata azonban az üzemanyag termelés helyett arra fókuszál hogy jobban megértse, hogyan is állítja elő az alga ezeket a szénhidrogéneket – milyen gének és enzimek vesznek részt benne.

“Amint jobban megértjük ezt, talán módosíthatjuk az algát hogy több olajat állítson elő vagy mondjuk hogy egy kiválasztott fajtájút csak, de akár ezeknek a géneknek a más fotoszintézisre képes élőlényekbe történő átültetése is lehetséges lehet,” mondta.

Ezért olyan fontos az alga genomjának szekventálása, mivel így kiderülhet melyik génekre és enzimekre van szükség a szénhidrogén előállításához és a folyamat fenntartására. Ez azért nem egy egyszerű feladat, mivel a vizsgált gének nagy részének a funkciója ismeretlen és így a kutatóknak szintenként egyesével, egy kirakós játékra emlékeztető módon kell összerakniuk a genomot.

“Mint ahogy az emberi genomnál is a szekvenciát nem értjük még teljesen, még mindig rengeteg dolgot kell megértenünk. Ez valójában egy szinte soha véget nem érő folyamat,” mondta Devarenne.

Remélhetőleg a csapat eredményei nyomán közelebb kerülünk egy olyan jövőhöz, amiben minden üzemanyag megújuló forrásokból származik majd.

Forrás: genomea.asm.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.