Feltörni egy emberi agyat – egy új technológiával valósággá válhat

Mindenki tisztában van a hackelés koncepciójával, épp ezért igyekszünk mindannyian megvédeni a számítógépünket és okos-telefonunkat a külső behatolóktól. Ahogy a tudomány és a scifi határai egyre közelebb érnek egymáshoz, úgy a hackelés is egyre hihetetlenebb méreteket ölthet. Tamara Bonaci, a Washingtoni Egyetem kutatója és oktatója, az Enigma Biztonságtechnikai Konferencián felfedett egy új technológiát amivel lényegében az emberi agy feltörhetővé válik.

A technológiát a Flappy Whale nevű játékra építették. Miközben az alanyok a játékkal játszottak, a technológia képes volt kinyerni a neurális válaszokat a tudatalatti képekről a játékban, mint amilyenek a logók, éttermek, autók, stb. Feltörni az emberek agyát, hogy lássuk mit éreznek és gondolnak egy adott gyors étteremről, nem okoz túl nagy kárt, azonban megvan a lehetőség arra, hogy további személyes információkat is gyűjthessünk (mint például a vallás, félelmek, előítéletek, egészség stb.)

A lehetséges felhasználási módok, egy rendkívül hasznos kutatási eszköz és egy félelmetes vallató eszköz között mozognak.

Bonaci kutatása a kiberbiztonságra fókuszál, azon belül pedig kifejezetten a biomedikális eszközökre. Az információ amit a kísérletben használtak a neurális információk gyűjtésére, egy személy elektro-fizikai jeleiből származnak. A konferencia után Bonaci azt nyilatkozta, hogy “az elektromos jelek amiket testünk kelt, kényes információkat tartalmazhatnak rólunk, amiket nem szeretnék megosztani  világgal. Ettől függetlenül ezeket akaratunk kívül is megoszthatjuk.

Egy diagram egy agyra csatlakoztatott interfészről. Kép: Bonaci

A jövőben

A technológia még nem kész arra, hogy olvasson a gondolatainkból, azonban Bonaci biztos benne, hogy a virtuális valóság technológia, fitnesz applikációk, amik fizikai eszközöket is használnak, módosított BCI eszközök vagy más szoftver és hardver kombinációk lehetőséget adhatnak a kutatóknak, hogy az emberi agyból származó jeleket sokkal szélesebb körben vizsgálják.

Ahogyan a biomedikális technikák és eljárások továbbra is fejlődnek és javulnak, Bonaci kísérlete is egyre nagyobb jelentőséggel bír. Szerencsére még nincs okunk a pánikra, hogy valaki akaratunkon kívül hozzáfér agyunk tartalmához, azonban ez a technológia a jövőben komoly etikai problémákhoz vezethet.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.