Fennmaradhatott az élet egy marsi kráterben

A NASA Curiosity roverje már 2012 óta fedezi fel a marsi Gale krátert, és az eddig összegyűjtött adatok több összetételi variációt mutatnak a kráter kőzetében. Joel Hurowitz, a Stony Brook Egyetemtől, csapatával megvizsgálta az adatokat és azt találta, hogy az öregebb kövek látszólag hidegebb időjárás mellet alakultak ki.

Ezzel szemben a fiatalabb üledék melegebb és nedvesebb körülményekről számolnak be. A kráter a kutatók szerint a kialakulását nem sokkal követően – 3,8-3,1 milliárd évvel ezelőtt – alkalmas hely lehetett az életre.

Egy különálló tanulmányban, Jens Frydenvang, a Koppenhága Egyetemről, csapatával a kráter egy más pontjáról származó adatokat nézte át, és nagy mennyiségű szilíciumdioxid vegyületet talált, amik halvány színű körökként jelentek meg a bolygó vörös kőzetén. A földi meleg vizű forrásokhoz hasonlóan, a szilíciumdioxidot valószínűleg a talajból átszivárgó meleg víz rakta le. Az még bizonytalan hogy mikor történt ez a vízmozgás, de a kutatók szerint ez lehet a legfrissebb víz által okozott változás a kráter belsejében.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.