Fogakkal rendelkező petefészek teratómát találtak egy 15. századi nő maradványaiban

Egy portugál kutatócsapat, egy nagyjából 500 éve halott nő medencéjében egy különleges teratómát talált.

A teratóma egy olyan daganat vagy ciszta, ami egy nő petefészkén alakul ki, amikor a sejtek rendellenes módon sokszorozódnak – gyakran fogakat, hajat vagy csontokat alkotva. Ebben az esetben a teratoma kis méretű volt – 4,3 centiméter hosszú – és 5 részlegesen kifejlődött fog volt benne.

Az ilyen típusú ciszták nem olyan ritkák mint ahogy azt valaha gondolták és hozzávetőlegesen a petefészek daganatok 20%-a ilyen. Ez a tulajdonság gyakran észrevétlen marad amikor felfedezik a daganatot, mivel azt jellemzően eltávolítanak mert képesek rosszindulatúvá fordulni.

A teratómát egy a Lisszabon Carmo templom területén eltemetett női csontváz medencéjében találták – aki valószínűleg 45 éves volt amikor meghalt. A templomot a korai 15. századtól 1775-ig használták, amikor a környező épületekkel együtt, egy földrengésnek esett áldozatul.

A kutatók pontosan nem határozták meg a csontváz korát, de az elhelyezéséből arra következtetnek, hogy abból az időből származik, amikor még használtak temetőt. A tudósok először úgy gondolták hogy a medencében talált dolog egy magzat, ami az anyával együtt halt meg, vagy egy ektópiás terhesség eredménye.

Azonban közelebbi vizsgálatok megmutatták, hogy egy teratómáról van szó külső és belső rendellenes szövetekkel. A kutatók szerint a nő valószínűleg nem volt tudatában a teratómának – a csontjainak az elrendezése teljesen normális maradt.

Forrás: sciencedirect.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.