Franciaország 2040-re betiltaná a benzines és dízeles autók eladását

A francia kormány egy ambiciózus célt tűzött ki maga elé; 2040-re betiltaná a benzin vagy dízelüzemű autók árusítását az országban.

A célt a francia környezetvédelmi miniszter Nicolas Hulot jelentette be egy széleskörű tervezet részeként, ami a világ hatodik legnagyobb gazdaságát elválasztaná a fosszilis tüzelőanyagoktól.

Egy hírkonferencián leplezték le az 5 éves tervet, ami Franciaország hozzájárulását mutatja a Párizsi éghajlatvédelmi egyezmény alatt és Hulot azt mondta, hogy a francia autógyártók már dolgoznak a projekteken amik “beteljesíthetik ezeket az ígéreteket”.

A svéd Volvo az első nagyobb autógyár aki megígérte, hogy abbahagyja a teljesen belső robbanómotorral hajtott autók gyártását.

A franciák főleg a dízelüzemű autókat részesítették előnyben, amit azóta már hibáztatnak a francia fővárost fojtogató szennyezés miatt. Párizs polgármestere ezért szeretné 2020-ra kitiltani a dízel autókat Párizsból.

Azonban Hulot terve, ami nemcsak Párizst hanem az egész országot és a benzines autókat is érintené, heves ellenállásra számíthat az autógyáraktól és a vezetőktől is. A kormány segélyeket is előterjesztett, amivel a szegényebb családokat is környezetbarát járművekhez juttathatják.

A PSA csoport – a Peugeot és a Citroen gyártói – azt nyilatkozták, hogy a környezetvédelmi miniszter nyilatkozata egybevág a csoport terveivel hogy 2023-ra az általuk gyártott autók 80% hibrid vagy elektromos autó legyen.

De még ha Franciaország tényleg betiltja a dízeles és benzines autók eladását, a PSA továbbra is fog ilyen autókat gyártani külföldi piacokra.

“Nemzetközi játékosok vagyunk,” mondta Laure de Servigny, a PSA szóvivője. “Az globális viszonyokat kell figyelembe vennünk.”

Hulot 2022-re szeretné az ország szénből történő energiatermelését is megszüntetni – jelenleg a teljese termelés 5%-a – emellett 2025-re a nukleáris energia arányát is szeretnék 75%-ról 50%-ra csökkenteni.

A kormány a nem zöld energiát használó eszközök visszaszorítását is adókkal szeretné erősíteni, illetve francia területen nem építenének új olaj és földgáz kutakat sem.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.