Kategóriák Egészség

Függőséget okozhatnak a cukorral édesített üdítők

Ahogy már sokan korábban is gondolhattunk a cukorral édesített üdítő italok látszólag tényleg okozhatnak függőséget. A Kalifornia Egyetem új kutatásában azok a 13 és 18 év közötti fiatalok, akiktől három napig megvonták a cukros üdítőket, fejfájásról, vágyakozásról és más elvonási tünetekről számoltak be.

A vizsgálatban részt vevő 25 fiatal mind átlagosan napi legalább három alkalommal fogyasztottak cukorral édesített üdítőt a kutatás előtt. A kutatók ezután összegyűjtötték, hogy milyen panaszaik voltak az önkénteseknek a három napos ‘elvonási’ időszakuk után. A panaszok között volt fejfájás, csökkent motiváció, elégedettség és koncentrációs képesség, édes italok utáni vágyakozás, illetve a jóllét általános visszaesése.

Eddig több tudományos kutatás is jelent meg arról, hogy kapcsolat lehet a cukros üdítők és több krónikus betegség között is. Azonban a mostani felfedezés – hogy függőséget is okozhatnak – még inkább aggasztóvá teszi, hogy ezek az italok szinte bárhol elérhetőek és komolyan reklámozottak a fiatalok körében is.

A kísérletben részvevő tizenévesek mind túlsúlyosak voltak és a három napos vizsgálati időszak előtti öt napos időszakot illetően arra kérték őket, hogy a szokásos mennyiségű üdítőt fogyasszanak – ezzel megállapítva egy alap fogyasztást. Ezután a résztvevők csak vizet és sima tejet ihattak.

A résztvevők három negyede volt nő és a kutatók igyekeztek úgy összeválogatni őket, hogy jól leképezzék a san franciso-i sokszínű népességet. A résztvevők állapotukról a kísérlet során többször is beszámoltak és nyálmintákat is begyűjtöttek tőlük – amit az eredményeket befolyásoló koffein fogyasztás kiszűrésére használták. A résztvevők a vizsgálatot megelőző kérdőívek szerint nem voltak nagy koffein fogyasztók, így az általuk produkált tünetek valószínűleg nem a koffein elvonás jelei – amiről már lehet tudni, hogy okozhat ilyen elvonási tüneteket.

Az önkéntesek közül kilencen részlegesen megszegték a korlátozásokat és közülük a leggyakoribb csalás az ízesített tej fogyasztása volt, a sima tejjel szemben.

A kutatás eredményei egybeestek más korábbi a cukor függőséget okozó hatását vizsgáló tanulmányok eredményével és részleges egybeesést mutattak más szerekhez való függőséggel.

A kutatás azért is nagy jelentőségű mivel a fiatalok körében a cukros üdítők fogyasztása az ötszörösére nőtt az ötvenesévekhez képest. Ezen felül mára a tizenévesek váltak a cukorral édesített üdítők legnagyobb fogyasztói csoportjává és az ő körükben is nőtt a legnagyobb mértékben az elhízottak száma az előző évtizedekben.

Mivel a kutatásnak fontos jelentősége lehet ezért a kutatók sürgetik a vizsgálat szélesebb körben történő megismétlését, amivel tovább erősíthetik az eredmények valóságosságát.

Amennyiben az eredmények igazolást nyernek közegészségügyi kampányokra és az orvosok tájékoztatására lehet majd szükség, hogy megfelelően informálják az embereket a cukros üdítők lehetséges veszélyeiről.

Forrás: sciencedirect.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom