Kategóriák Egészség

Függőséget okozhatnak a cukorral édesített üdítők

Ahogy már sokan korábban is gondolhattunk a cukorral édesített üdítő italok látszólag tényleg okozhatnak függőséget. A Kalifornia Egyetem új kutatásában azok a 13 és 18 év közötti fiatalok, akiktől három napig megvonták a cukros üdítőket, fejfájásról, vágyakozásról és más elvonási tünetekről számoltak be.

A vizsgálatban részt vevő 25 fiatal mind átlagosan napi legalább három alkalommal fogyasztottak cukorral édesített üdítőt a kutatás előtt. A kutatók ezután összegyűjtötték, hogy milyen panaszaik voltak az önkénteseknek a három napos ‘elvonási’ időszakuk után. A panaszok között volt fejfájás, csökkent motiváció, elégedettség és koncentrációs képesség, édes italok utáni vágyakozás, illetve a jóllét általános visszaesése.

Eddig több tudományos kutatás is jelent meg arról, hogy kapcsolat lehet a cukros üdítők és több krónikus betegség között is. Azonban a mostani felfedezés – hogy függőséget is okozhatnak – még inkább aggasztóvá teszi, hogy ezek az italok szinte bárhol elérhetőek és komolyan reklámozottak a fiatalok körében is.

A kísérletben részvevő tizenévesek mind túlsúlyosak voltak és a három napos vizsgálati időszak előtti öt napos időszakot illetően arra kérték őket, hogy a szokásos mennyiségű üdítőt fogyasszanak – ezzel megállapítva egy alap fogyasztást. Ezután a résztvevők csak vizet és sima tejet ihattak.

A résztvevők három negyede volt nő és a kutatók igyekeztek úgy összeválogatni őket, hogy jól leképezzék a san franciso-i sokszínű népességet. A résztvevők állapotukról a kísérlet során többször is beszámoltak és nyálmintákat is begyűjtöttek tőlük – amit az eredményeket befolyásoló koffein fogyasztás kiszűrésére használták. A résztvevők a vizsgálatot megelőző kérdőívek szerint nem voltak nagy koffein fogyasztók, így az általuk produkált tünetek valószínűleg nem a koffein elvonás jelei – amiről már lehet tudni, hogy okozhat ilyen elvonási tüneteket.

Az önkéntesek közül kilencen részlegesen megszegték a korlátozásokat és közülük a leggyakoribb csalás az ízesített tej fogyasztása volt, a sima tejjel szemben.

A kutatás eredményei egybeestek más korábbi a cukor függőséget okozó hatását vizsgáló tanulmányok eredményével és részleges egybeesést mutattak más szerekhez való függőséggel.

A kutatás azért is nagy jelentőségű mivel a fiatalok körében a cukros üdítők fogyasztása az ötszörösére nőtt az ötvenesévekhez képest. Ezen felül mára a tizenévesek váltak a cukorral édesített üdítők legnagyobb fogyasztói csoportjává és az ő körükben is nőtt a legnagyobb mértékben az elhízottak száma az előző évtizedekben.

Mivel a kutatásnak fontos jelentősége lehet ezért a kutatók sürgetik a vizsgálat szélesebb körben történő megismétlését, amivel tovább erősíthetik az eredmények valóságosságát.

Amennyiben az eredmények igazolást nyernek közegészségügyi kampányokra és az orvosok tájékoztatására lehet majd szükség, hogy megfelelően informálják az embereket a cukros üdítők lehetséges veszélyeiről.

Forrás: sciencedirect.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.