Genetikai bizonyítékot találtak, hogy a viking harcosok között nők is voltak

Az Uppsala és a Stockholm Egyetem kutatói új DNS alapú bizonyítékot találtak arra, hogy nők is voltak a viking harcosok között. A híres Svéd Vikingkori Temető feltárása megmutatta, hogy a háborúban nem csak férfiak vettek részt, hanem nők is elérhettek akár magasabb rangot is a harcmezőn.

A tanulmányt a 10. század közepén virágzó Birka viking település temetőjének egyik leghíresebb sírjában talált maradványokon végezték el. A maradványokat még az 1880-as években tárták fel a velük eltemetett fegyverekkel és lovakkal. A tárgyak között volt egy teljes táblás játék, annak minden elemével.

A talált csontváz morfológiája már hosszú ideje azt sejteti, hogy nők is voltak köztük, azonban mivel a sírokat viking harcosok nyughelyének tulajdonították ezért azt feltételezték, hogy azok férfi vikingekhez tartoztak. Most genetikusok, archeogenetikusok és archeológusok csapata kerekedett fel, hogy megválaszolja a rejtélyt.

A vizsgálat során az általuk kiválasztott csontvázból vett DNS két X kromoszómát tartalmazott.

“Ez az első hivatalos, genetikai bizonyítéka a női viking harcosoknak,” mondta Mattias Jakobsson, az Uppsala Egyetemről.

A maradványok izotópos vizsgálata arra is fényt derít, hogy az illető élete során sokat utazott, ami jellemző volt 8. és a 10. század közötti észak európai harcra épülő társadalmakra.

“A táblás játék arra utal, hogy tiszt volt, olyan valaki aki taktikával és stratégiával dolgozott és csapatokat is vezethetett egy csatában. Amit vizsgáltunk az nem a sagák Valkűrjeinek egyike, hanem egy valódi katonai vezető volt, aki éppen egy nő,” mondta Charlotte Hedenstierna-Jonson, a tanulmány vezetője. “Írásos feljegyzések időnként említenek női harcosokat, de ez az első eset, hogy meggyőző régészeti leleteket találnak a létezésük bizonyítására,” mondta Neil Price, az Uppsala Egyetem Régészeti és Ősi Történelmi Tanszékéről.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com | Kép: History Channel

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.