Kategóriák Egészség

Gombák segítik az új gyógyszerek felfedezését

Több tízezer gomba által létrehozott vegyületek alkotta hatalmas adatbázis segítheti az új gyógyszerek felfedezését. A Hubrecht Intézet kutatói a Westerdijk Intézet és a Utrecht Egyetem tudósaival közreműködve hozták létre a könyvtárat – vegyületeket tartalmazó adatbázist -, amiben kiemelték a biológiailag aktív anyagokat – amiket zebradánió embriókon teszteltek.

A kutatók választása azért esett a hal embriókra, mivel a segítségükkel az anyagok több különböző sejttípusra gyakorolt hatását egyszerre tudják vizsgálni és az állatok fiziológiailag valójában sokban hasonlítanak az emberekre.

A megközelítés segítségével több ismert anyagot is újra felfedeztek – például a koleszterin szintet csökkentő lovastatint – ezzel demonstrálva a működését.

A társadalom elöregedése, az egyes korábban kevésbé elterjedt betegségek térnyerése és a gyógyszerekkel szembeni ellenállás terjedése miatt kiemelten fontos az új gyógyszerek kutatása. Erre tökéletes lehetőséget nyújtanak a gombák, amik rengeteg biológiailag releváns anyagot állítanak elő, amiknek jelentős részéről nem igazán tudunk semmit.

Ennek ellenére az elmúlt években több gomba által termelt vegyületet is gyógyszerré nyilvánítottak. Azonban ezeknél csak a gombák egy apró csoportja által termelt vegyületeket vizsgáltak.

A projekthez szükség volt a Westerdijk Intézet által fenntartott hatalmas élő gomba gyűjteményére, aminek több mint tízezer fajából mind mintákat gyűjtöttek – melyek a gomba összes kiválasztott anyagát tartalmazták. Következő lépésként ezeknek az anyagoknak a biológiai hatását zebradánió embriókon vizsgálták.

A zebradániók gerincesek és fiziológiájuk tekintetében sokban hasonlítanak az emberekre. Ezért különböző gyógyszerek korai vizsgálatában gyakran használják őket. Az embrióknál mindössze egy pár nap alatt megjelennek a különálló szervek, így a vegyületek rájuk gyakorolt hatása is gyorsan elbírálható, amíg a már ismert hatóanyagokhoz való összehasonlítással szintén támpontot kaphatnak az új gyógyszerek után kutató tudósok.

Az összegyűjtött minták közül 1526 olyat találtak, amelyeknek voltak biológiai hatásai és közülük 150-et emeltek ki további részletesebb vizsgálatra. Ennek eredményeként 34 már ismert hatóanyagot különítettek el, köztük Resinicium furfuraceum gomba által termelt koleszterin szintet csökkentő lovasztatinnal – amiről nem lehetett tudni, hogy ez a faj is képes előállítani.

Ezen felül voltak olyan minták melyek hatással voltak az embriók pigmentációjára – ami korábbi kutatások szerint arra utal, hogy a vegyületek növelhetik a bőrrák kialakulásának kockázatát. Ezeknek a vegyületeknek az elkülönítése még folyamatban van.

A tanulmány jól mutatja, hogy a gombák hatalmas mennyiségű biológiailag aktív vegyületet állítanak elő és hogy ennek milyen szerepe lehet a gyógyszer-kutatásban – egészen az antibiotikum rezisztencia vagy éppen a daganatok növekedésének meggátolásáig.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hatalmas lehetőség van a városi növénytermesztésben

A nagyvárosok kertjeinek és zöldterületeinek 10 százalékán elég zöldséget és gyümölcsöt lehetne termeszteni, hogy a lakosság 15 százalékának fedezzék a…

2020-04-02

Mikroorganizmusok segíthetnek a rák kimutatásában

Hagyományosan a rákot az emberi genom betegségének tekintik, amelynél a gének mutációja miatt a sejtek nem halnak meg, hanem megállíthatatlan…

2020-04-02

A felmelegedés miatt a sarkok felé mozdulnak a tengeri élőlények

Az ipari forradalom előtti időkhöz viszonyítva a világ óceánjai átlagosan 1 C°-al melegebbek. Új kutatások szerint ezek a változások jelentős…

2020-04-02

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom