Kategóriák Egészség

Gombák segítik az új gyógyszerek felfedezését

Több tízezer gomba által létrehozott vegyületek alkotta hatalmas adatbázis segítheti az új gyógyszerek felfedezését. A Hubrecht Intézet kutatói a Westerdijk Intézet és a Utrecht Egyetem tudósaival közreműködve hozták létre a könyvtárat – vegyületeket tartalmazó adatbázist -, amiben kiemelték a biológiailag aktív anyagokat – amiket zebradánió embriókon teszteltek.

A kutatók választása azért esett a hal embriókra, mivel a segítségükkel az anyagok több különböző sejttípusra gyakorolt hatását egyszerre tudják vizsgálni és az állatok fiziológiailag valójában sokban hasonlítanak az emberekre.

A megközelítés segítségével több ismert anyagot is újra felfedeztek – például a koleszterin szintet csökkentő lovastatint – ezzel demonstrálva a működését.

A társadalom elöregedése, az egyes korábban kevésbé elterjedt betegségek térnyerése és a gyógyszerekkel szembeni ellenállás terjedése miatt kiemelten fontos az új gyógyszerek kutatása. Erre tökéletes lehetőséget nyújtanak a gombák, amik rengeteg biológiailag releváns anyagot állítanak elő, amiknek jelentős részéről nem igazán tudunk semmit.

Ennek ellenére az elmúlt években több gomba által termelt vegyületet is gyógyszerré nyilvánítottak. Azonban ezeknél csak a gombák egy apró csoportja által termelt vegyületeket vizsgáltak.

A projekthez szükség volt a Westerdijk Intézet által fenntartott hatalmas élő gomba gyűjteményére, aminek több mint tízezer fajából mind mintákat gyűjtöttek – melyek a gomba összes kiválasztott anyagát tartalmazták. Következő lépésként ezeknek az anyagoknak a biológiai hatását zebradánió embriókon vizsgálták.

A zebradániók gerincesek és fiziológiájuk tekintetében sokban hasonlítanak az emberekre. Ezért különböző gyógyszerek korai vizsgálatában gyakran használják őket. Az embrióknál mindössze egy pár nap alatt megjelennek a különálló szervek, így a vegyületek rájuk gyakorolt hatása is gyorsan elbírálható, amíg a már ismert hatóanyagokhoz való összehasonlítással szintén támpontot kaphatnak az új gyógyszerek után kutató tudósok.

Az összegyűjtött minták közül 1526 olyat találtak, amelyeknek voltak biológiai hatásai és közülük 150-et emeltek ki további részletesebb vizsgálatra. Ennek eredményeként 34 már ismert hatóanyagot különítettek el, köztük Resinicium furfuraceum gomba által termelt koleszterin szintet csökkentő lovasztatinnal – amiről nem lehetett tudni, hogy ez a faj is képes előállítani.

Ezen felül voltak olyan minták melyek hatással voltak az embriók pigmentációjára – ami korábbi kutatások szerint arra utal, hogy a vegyületek növelhetik a bőrrák kialakulásának kockázatát. Ezeknek a vegyületeknek az elkülönítése még folyamatban van.

A tanulmány jól mutatja, hogy a gombák hatalmas mennyiségű biológiailag aktív vegyületet állítanak elő és hogy ennek milyen szerepe lehet a gyógyszer-kutatásban – egészen az antibiotikum rezisztencia vagy éppen a daganatok növekedésének meggátolásáig.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom