Kategóriák Tech

Graféntinta segítheti a nyomtatható energiatárolók terjedését

Kutatók grafén nanolapokból készítettek tintát és azt is demonstrálták, hogy a felhasználásával három dimenziós struktúrák is elkészíthetőek. Mivel a tinta költséghatékony és környezetbarát módon is tömeg-gyártható így az új módszer egy lépéssel közelebb hozhatja az egyedileg készített nyomtatott energiatároló eszközök megjelenését.

A kutatásban a kínai Soochow és Shenzhen Egyetemek és a Peking Grafén Intézet tudósai vettek részt.

A szakértők magyarázata szerint a grafén alapú ‘forradalmi’ technológiák terjedésének a tömeggyártás nehézsége és az magas előállítási költségek szabnak jelenleg határt.

Az grafén alapú energiatárolók készítéséhez az eddigi módszerek felhasználásával grafén porra van szükség, ami gyártási módszeréből adódóan nem tökéletes kémiai tisztaságú és szerkezetileg is lehetnek benne egyenetlenségek. Emiatt rendkívül nehéz és nem következetes módon tudtak csak megfelelő minőségű tintát előállítani belőle.

A kutatók most egy új módszert dolgoztak ki amivel áthidalhatóak a grafén tinta készítés jelenlegi problémái. A módszer a korábbiakhoz képest nitrogén adalékot használ valamint a grafén nanolapokat nátrium-klorid (konyhasó) felületén képezik.

A konyhasóra azért esett a kutatók választása mivel rendkívül olcsó és vízben való oldhatósága miatt a gyártás későbbi lépéseiben egyszerű oldással eltávolítható. Az utolsó lépésben ultrahang segítségével rendezik a grafén struktúráját.

Méretük alapján a keletkező lapok ideálisak a nyomtatásra és szerkezetükben is viszonylag kevés hiba van – annak ellenére, hogy az eljárás még nem teljesen optimalizált.

A tinta működésének demonstrálásaként a kutatók több különböző formába nyomtatták őket. Ezek között voltak például szuper-kondenzátorokhoz nyomtatott rugalmas elektródák.

Ezt követően a kutatók egyéb adalékokat is adtak a grafén tintához, aminek köszönhetően már a hagyományos lítium ionos akkumulátorok belső rétegeit is el tudták készíteni belőle. A grafénnek köszönhetően a hagyományos anyagok segítségével készített akkumulátoroknál nagyobb teljesítményt értek el.

A kutatást vezető Jingyu Sun elmondása szerint a módszert nagyon könnyen tömeggyártásba is átültethetik és ezzel egy új lökést adhatnak a feltörekvőben lévő nyomtatott energiatároló eszközök terjedésének.

Forrás: pubs.acs.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A majmok gondolkodása rugalmasabb lehet mint az embereké

A Georgia Állami Egyetem új kutatása szerint, amikor arról van szó, hogy új hatékonyabb megoldásokat keresünk egy probléma megoldására, akkor…

2019-11-16

Sikeres volt az első szupravezető szélturbina tesztje

Sikerrel zárult az első szupravezető rotorral ellátott szélturbina tesztje. A 3,6 megawattos előállítására képes turbinát az EcoSwing tervezte és gyártotta…

2019-11-16

Megfejtették a fotoszintézist irányító fehérje szerkezetének titkát

A kutatóknak sikerült megfejteniük a fotoszintézisben kulcsfontosságú szerepet betöltő egyik vegyület felépítését. Szakértők szerint ezzel megnyílhat a lehetőség a folyamat…

2019-11-16

Már ereket is sikerült nyomtatni a mesterséges bőrbe

A Rensselaer Politechnikai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amivel lehetségessé válik a teljesen élő bőr 3D nyomtatása véredényekkel kiegészítve. A…

2019-11-08

A kávé a felére csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát

A Queen's University tudósai felfedezték, hogy a kávét fogyasztók körében lényegesen alacsonyabb a májrák leggyakoribb fajtájában (HCC) szenvedők száma. A…

2019-11-08

Mágneses mezővel szétválasztható ragasztót fejlesztettek ki

A Sussex Egyetem kutatói kifejlesztettek egy ragasztót, aminek ragadását a mágneses mező segítségével meg lehet szüntetni. A csapat szerint így…

2019-11-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom