Kategóriák Egészség

Gyakori herpeszvírusokhoz köthető a sclerosis multiplex kialakulása

A Karolinska Intézet kutatói egy új módszert fejlesztettek ki, amivel sikerült elválasztani a sclerosis multiplex betegséggel kapcsolatba hozott gyakori herpeszvírus (HHV-6) típusokat. A betegségben szenvedő betegek vérmintáiban lévő antitestek segítségével a kutatók kimutatták, hogy a vírus 6A és 6B változatai közül az egészséges emberekhez képest a 6A számottevően nagyobb számban van jelen.

A sclerosis multiplex a központi idegrendszert támadó autoimmun betegség. Az eredete nem teljesen tiszta – ahogy a legtöbb autoimmun betegségé sem – viszont az egyik vezető elmélet szerint egy vírus verheti át az immunrendszert úgy, hogy az a saját szöveteit támadja a vírus helyett.

Az emberi herpeszvírus már korábban is képbe került mint lehetséges gyanúsított. Azonban a kutatások csak azt állapították meg, hogy a sclerosis-ban szenvedő betegeknél magas a vírusok száma, arra nem voltak alkalmasak hogy a típusukat is megállapítsák.

Azt már korábbi kutatásokból tudni lehet, hogy a 6B típus gyerekeknél például rózsahimlőt okozhat, viszont a 6A változat hatásai kevésbé ismertek.

Felmérések szerint két éves kor alatt a gyerekek 80 százaléka fertőződik meg HHV-6 vírussal, emiatt jelentős részük a szervezet képessé válik a vírusokkal szembeni antitestek képzésére – ami élethosszig tartó védelmet jelent.

Az új tanulmány a vírus típusok eloszlása közötti különbségekre fókuszál azzal, hogy az egyes típusok által specifikusan előállított fehérjéket célzó antitesteket vizsgálják.

Ez a sclerosis multiplex és a herpeszvírusok kutatási területén is hatalmas előrelépést jelenthet, a tanulmány szerzői szerint. Az új módszerrel igazolható a herpeszvírusok szerepe a sclerosis multiplex betegségben, amíg a segítségével a típusok elterjedtségéről is pontosabb képet kaphatnak majd a módszer széles körű használatával.

A módszer kifejlesztésénél 8700 sclerosis multiplex-os beteg és 7200 egészséges önkéntes vérmintáinak antitest tartalmát vizsgálták. Az eredmények szerint a betegségben szenvedők körében 55 százalékkal nagyobb volt az esély arra, hogy HHV-6A fehérjék elleni antitestek legyenek a vérükben.

Továbbá a kutatók rendelkeztek egy 500 főt számláló alcsoport mintáival is, aminek tagjainál az átlagnál magasabb esély volt a betegség kialakulására. A csoport tagjainak nyomon követés szerint a 6A vírussal való fertőzés kétszeresére emelte a sclerosis multiplex kialakulásának veszélyét, amíg a fertőzéskori koruk szintén fontos tényező volt – minél fiatalabb annál nagyobb kockázat. A 6B vírus ezzel szemben látszólag nem volt kapcsolatban a sclerosis multiplex-el, épp ellenkezőleg egyes esetekben pont az átlagnál alacsonyabb jelenlétet mutatott a sclerosis multiplex-es betegeknél.

A kutatók a vizsgálat következő szakaszában a Epstein-Barr vírussal (EBV) kapcsolatban is megismételték a kísérleteket. Az EBV szintén egy herpeszvírus, amit korábbi kutatások az HHV-hez hasonlóan már kapcsolatba hozták a sclerosis multiplex-el. Az eredmények igazolták ezt a kapcsolatot és arra is fényt derítettek, hogy a EBV és a HHV-6A együttes jelenléte a várnál magasabb kockázatot eredményez. Ez arra utal, hogy a sclerosis multiplex kialakulásához több vírusos fertőzés együttes hatása vezethet.

Forrás: frontiersin.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A ketamin megoldást jelenthet a túlzott alkoholfogyasztásra

Egy új kísérleti tanulmány szerint egy egyszeri ketamin kezeléssel lényegesen lecsökkenthető a rendszeresen fogyasztók alkohol mennyisége. A vizsgálat során az…

2019-12-07

Hatalmas pusztítást okozhatott volna a Anak Krakatoa keltette cunami

Egy új kutatás szerint az Anak Krakatoa vulkán 2018-as kitörése keltette több mint 100 méteres hullámok hatalmas pusztítást eredményezhettek volna,…

2019-12-07

Gombák segítik az új gyógyszerek felfedezését

Több tízezer gomba által létrehozott vegyületek alkotta hatalmas adatbázis segítheti az új gyógyszerek felfedezését. A Hubrecht Intézet kutatói a Westerdijk…

2019-12-07

Az emberek együtt fejlődtek az immunrendszeri betegségekkel

A halálos fertőzések elleni védő egyes mutációk fogékonnyá tesznek bennünket bizonyos gyulladásos és autoimmun betegségekre - mint a Crohn-betegség. A…

2019-12-07

Elkészültek az első mesterséges neuronok, melyek forradalmasíthatják a krónikus betegségek kezelését

Most először sikerült egy szilícium alapú chippel a valódiakkal megegyezően működő mesterséges neuronokat létrehozni. Az eredményeznek hatalmas jelentősége lehet több…

2019-12-07

Szén-dioxid diétára neveltek baktériumokat laboratóriumi környezetben

Több hónap leforgása alatt izraeli kutatók létrehoztak egy olyan Escherichia coli fajtát, ami a szerves vegyületek helyett szén-dioxidból nyeri ki…

2019-12-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom