Gyakoribbak a válások, amikor sok lehetőség áll rendelkezésre

A Stockholm Egyetem kutatópárosa felfedezte, hogy azok az emberek, akiknek sok munkatársuk van az ellenkező nemből nagyobb eséllyel válnak el. A 20 évet felölelő kutatásban heteroszexuális dán férfiak és nők vettek  részt.

Amíg rengeteg különböző tényező játszik közre egy házasság sikerében, addig az új kutatás szerint az egyik igen fontos a lehetőségek mértéke lehet. A kutatás célja az volt, hogy többet tudjanak meg arról, hogy melyek azok a tényezők, amik egy sikeres házassághoz szükségesek. Ehhez 1981 és 2002 között Dániában élő emberek adatait vizsgálták meg. A vizsgálatot a házas heteroszexuális férfiak és nőkre szűkítették, akik az időszak alatt dolgoztak és az elválások arányát a különböző hivatások szerint vizsgálták.

A kutatók az eredményekben egy érdekes trendre figyeltek fel; azok az emberek körében, akiknek sok kollégájuk van az ellenkező nemből, magasabb volt az elválások száma. A kutatók azt is megjegyezték, hogy a hatás kiemelten magas volt a férfiak körében, különösen a magas végzettséggel rendelkező férfiakkal. Különös módon a nők elválásában nem volt szerepe a végzettségnek.

A kutatás arra pontosan nem jött rá, hogy mi áll a trend mögött, de valószínűleg fontos szerepet játszik benne az, hogy a férfiak jobban vonzódnak a hasonló végzettségi szintű és érdeklődésű partnerekhez. Illetve a több lehetőségből nagyobb valószínűséggel találhatnak maguknak egy jobban megfelelő párt.

Mindezen felül arra is fény derült, hogy a házasságkötéskori életkornak is fontos szerepe volt a válásokban – a fiatalok között nagyobb volt a válások aránya, mint a 40-es korosztályban házasodók között. Továbbá Koppenhágában élők is nagyobb eséllyel váltak el, mint a vidéki városokban élő párok. Amíg a magasabb végzettség általánosan alacsonyabb válási aránnyal párosult.

Forrás: rsbl.royalsocietypublishing.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.