Gyorsabban erősödnek a hurrikánok mint 30 évvel ezelött

Egy új tanulmány szerint az Amerikában és a világ más részein is hatalmas pusztítást okozó fokozatosan erősödő hurikánok sokkal gyorsabban válnak erőssé, mint 30 évvel ezelőtt.

Az USA Energetikai Hivatalának kutatócsapata szerint ez rengeteg tényező összjátékának köszönhető, amíg a vezető tényező egy természetes jelenség, ami hatással van az Atlanti-óceán – ami a legtöbb ilyen hurrikán kiinduló pontja – vizének hőmérsékletére.

A kutatók eredményei szerint az AMO nevű éghajlati ciklus áll a hurikánok erősödése mögött, többek között a óceán vizének felmelegítése által.

Ha csak a tavalyi év hurrikán felhozatalára gondolunk – Harvey, Irma, Jose és Maria – akkor nem meglepő, hogy a tudósok egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a hurrikánok erősödésének folyamatába. Ez az erősödés akkor következik be, amikor a szél sebessége egy nap folyamán tartósan meghaladja a 25 csomót (~46 km/óra). Ez az esemény az összes tavalyi nagy hurrikán ‘felnőtté válásának rítusa.’

A tudósok közelebbről megvizsgálták, hogy mennyire erősödnek és jelentős ugrást láttak – 24 órás időszakokat tekintve a viharok sokkal gyorsabban erősödnek mint 30 évvel ezelőtt.

Az adatok alapján mostanra a szél napi 21 km/órával gyorsabban erősödik (tízévente megközelítőleg 7 km/órával emelkedett).

Ezt a gyorsulást támogató tényezők között vannak az óceánok felszíni hőmérsékletének emelkedése, a páratartalom, a felhők jellemzőinek megváltozása, az óceánok hő tartalma és a felszínt érő szél iránya. A legfontosabb tényezők ezek közül az óceánok legfelső rétegének hőmérséklete – úgynevezett hő tartalom -, hogy milyen szögben éri a vízfelszínt a szél és az AMO hatásai – ami a különböző klímamodelleket figyelembe véve a legjelentősebb tényező volt.

A kutatókat is meglepte, hogy a tízéves időszakokat felölelő hideg meleg észak-atlanti ciklusokat irányító AMO-nak ekkora szerepe volt a hurrikánok erősödésében. A ciklus kiváltó oka még nem teljesen ismert, azonban az biztos, hogy létezésének jelentős hatása van a környezetre. Az 90-es évek óta az AMO hatásának mérlegét többnyire pozitívnek tartották.

Ami érdekes, hogy a korábbi feljegyzések szerint a hirtelen erősödő hurrikánok a nyugat-atlanti térséget jellemezték, viszont most a kutatók nem ezen a területen figyelték meg a jelentős mértékű erősödést az elmúlt 30 évben. Ehelyett a jelenség most inkább a közép és keleti területeken erősödik. Ez éppen arra a területre esik, ahonnan az Irma, a Jose és a Maria hurrikánok is eredtek.

A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy hatékonyabban el tudják különíteni az AMO és a globális felmelegedés által okozott hatásokat, ami egy igen nehéz feladat köszönhetően az éghajlati hatások egymásra hatásának.

Forrás: agupubs.onlinelibrary.wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.