Ha egyszer belekezdünk a klímabefolyásolásba, súlyos következményei lesznek ha abbahagyjuk

Elképzelhető, hogy egy nap az éghajlatválság elkerülése miatt ahhoz kell majd folyamodnunk, hogy kén dioxidot permetezzünk a légkör felső rétegébe, ahol emiatt felhők képződnek, ezzel lehűtve a Földet. Azonban egy új, a klímabefolyásolás hatásait vizsgáló tanulmány szerint ha abbahagyjuk a permetezést, annak jelentős hatása lehet az állatokra és a növényekre.

“A klímabefolyásolás megszüntetését követő gyors felmelegedés, hatalmas veszélyt jelentene a természetes környezetre és a biodiverzitásra,” mondta Alan Robock, a tanulmány egyik társszerzője. “Ha a klímabefolyásolás bármikor hirtelen abbamarad, az katasztrófához vezethet , így meg kell győződnünk róla, hogy meg tudjuk e állítani fokozatosan. Képzeljünk el hatalmas szárazságokat vagy áradásokat a világ több részén, amiket a klímabefolyásolás hatására lehetne fogni és emiatt követelnék a beszüntetését. Megkockáztathatjuk e ezt valaha is?”

Amíg a klímabefolyásolás hatásáról már több tanulmány is született, mégis az ökoszisztémára és a biodiverzitásra gyakorolt hatásai szinte teljesen ismeretlenek.

A klímabefolyásolás elképzelései közül a legnagyobb figyelmet kapó a kénsav felhők készítése a légtér felső részeiben – ezzel utánozva a nagy vulkánkitörések hatását. A felhők azután alakulnának ki hogy repülőgépekről kén dioxidot permeteznek a légtérbe. Ezek a felhők képesek visszaverni a napsugarakat és így lehűteni a földet. Azonban ezt gyakran meg kellene ismételni, hogy fenntartsák a felhőket – a hatás csak a kipermetezésük utáni megközelítőleg egy évig maradna fenn. A tudósok szerint a kipermetezés és a hozzá kacsolódó technológiák akár egy évtizeden belül elérhetővé válhatnak.

A tanulmányban a kutatók által használt forgatókönyv a klímabefolyásolás miatti lassú lehűlést vette alapul és megvizsgálta milyen hatásai lennének, annak ha ez a hatás hirtelen megszűnne. A becsléseik szerint 2020 és 2070 a repülőgépek nagyjából évi 5 millió tonnányi kén dioxidot permeteznének ki – ez éves szinten a negyedét tenné ki a 1991-es fülöp szigeteki Pinatubo vulkán kitörésekor a légtérbe kerülő kén dioxidnak.

A permetezést az Egyenlítő körül folytatnák, ami így a kénsav felhők egységes eloszlásához vezetne és a globális hőmérsékletet nagyjából 1 fokkal csökkentené – ezzel visszaállítva az 1800-as évek hőmérsékletét. Azonban a tudósok szerint, hogyha abbahagynák a klímabefolyásolást, azzal tízszeresére gyorsulna a felmelegedés szemben azzal, ha a módszert egyáltalán nem vetnék be.

A folyamat befejezése lényeges különbségeket hozna a hőmérséklet és a csapadékeloszlásban, ezzel vándorlásra kényszerítve az állatokat, hogy megtalálják a számukra kedvező viszonyokat – ha egyáltalán lesz olyan hely, ahol kialakulnak. Viszont a növények képtelenek lennének a viszonyok változását gyorsan követni és ezzel az állatok vándorlásának is gátat szabhatnak.

Ez a folyamat a nemzeti parkoknak és a természetvédelmi övezeteknek is véget vethet, mivel az elvándorolni kényszerülő állatok, nem találnának elég élelmet a környező vidéken.

A kutatók arra a meglepő mellékhatásra is felfigyeltek, hogy a klímabefolyásolás gyors megkezdése egy El Niño felmelegedést indítana el a Csendes Óceánon, ami miatt egy pusztító szárazság alakulhat ki az Amazon-folyó körül.

A kutatók a jövőben részletesebben meg szeretnék azt is vizsgálni, hogy a klímabefolyásolás hirtelen abbahagyása melyik állatfajokat és területeket érintené leginkább.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.