Három generáción átívelő kutatás megmutatja, hogyan maradnak gazdagok a gazdag családok

Több mostani tanulmány hatalmas különbségeket talált aközött hogy a fehér és afroamerikaiak hogyan tartják fenn anyagi helyzetüket két generáción keresztül. Most azonban egy új tanulmány három generációt vizsgált és nagyobb különbségeket látott a vagyon átmenetben.

A Michigan Egyetem által vezetett tanulmány szerint a családok által biztosított legfontosabb mód az anyagi helyzet fenntartására gyakran indirekt – például segítség a tanulási eredményekben és a következő generáció lakhatásának megoldásában. Ez azt jelenti, hogy a vagyon átmenet sokkal korábban következik be az életben és kevésbé közvetlen módon mint mondjuk általánosan az életünk jóval későbbi szakaszában bekövetkező öröklés.

A kutatás azt is megmutatja, hogy a hasonló anyagi szinten álló fehér és afroamerikai családoknál nagyobb különbség van az anyagi helyzetben a generációk között.

A vagyoni helyzetet úgy definiálták, mint a család összes tőkéjét – köztük megtakarításokkal, részvényekkel és háztulajdonokkal. A kutatók a már 50 éve ugyanazoknak a családoknak a helyzetét végigkövető Bevételi Dinamika Paneltanulmány adatait elemezték és a mostani az első olyan tanulmány, ami három generáció anyagi helyzetét vizsgálná.

A kutatók 5 hagyományos vagyon átadási módszert vizsgáltak – az oktatást, a házasságot, a háztulajdont, a cégtulajdont és az anyagi támogatásokat és ajándékokat.

“A vagyon átadása a következő generációnak az élet korai szakaszában bekövetkező folyamatokon megy keresztül,” mondta Fabian Pfeffer, a tanulmány vezető szerzője. “Ezek mindegyike – oktatás, háztulajdon, házasság – segít a vagyon megszerzéséhez.”

A tanulmányban a gyermekek tanulási eredményei 25%-ban hozzásegítették, hogy mennyire hasonló vagyoni helyzetbe kerülnek mint a szüleik. A háztulajdon 28%, a házasság pedig 14%-ot tettek hozzá, amíg a nagy méretű örökölt vagyon vagy ajándék csupán 12%-ot jelentett – amit általában az életük sokkal későbbi szakaszában kapták.

“Természetesen rengeteg nagyon gazdag gyerek van, akik hatalmas örökséget kapnak,” mondta Pfeffer. “De először is ez csak a népesség nagyon kis része, másrészt pedig ezek az örökségek leginkább akkor fordulnak elő, amikor a gazdag családból származó előny már megnyilvánult – általánosan 50 éves korban. Így hagyaték csak a jéghegy csúcsa.”

Hogy jobban megértsék az afroamerikai családok hátrányát a vagyonátadásban, a kutatók megnézték, hogy ezek a tényezők miben különböznek náluk. Az eredmények szerint a vagyonuk átadása továbbra is erősen meggátolt.

“Azt már tudtuk, hogy a rasszok szerinti vagyon különbségek szélsőségesek, de most már azt is tudjuk, hogy hatalmas különbségek vannak a vagyon generációk közötti átadása között is,” mondta Pfeffer. “A vagyon különbségek két folyamatra reflektálnak: Az egyik történelmi – az ország öröksége, hogy aktívan megakadályozták az afroamerikaiek tőkéhez jutását, kezdve a rabszolgasággal – a második pedig kortárs folyamat – még mindig vannak olyan folyamatok, amelyek megnehezítik a nem fehér családok tőkefelhalmozását, még azoknál is akik gazdagabb családokból jöttek.”

Az egyenlőtlenségek a vagyon átadásában a háztulajdonban is meglátszanak. Az afroamerikai nagyapák nagyjából fele rendelkezett ingatlannal az 1960-as években, összehasonlítva a 82%-nyi fehér nagyapával. Azonban két generációval később nagyobb eséllyel rendelkezett ingatlannal egy fehér bőrű unoka, akinek nagyapja még nem rendelkezett ingatlannal, mint az az afroamerikai unoka akinek nagyszüleinek volt saját háza.

Forrás: academic.oup.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.