Hatalmas aszteroida halad majd el a Föld mellett április 19-én

A Gibraltár sziklájánál is nagyobb aszteroida fog elhaladni a Föld mellett április 19-én, kellemetlenül közeli távolságban.

“Annak ellenére hogy nincs rá esély hogy az aszteroida a bolygónkba csapódjon, mégis nagyon közeli találkozás lesz ez egy ekkora égitesttel,” nyilatkozta a NASA.

A 2014-JO25 nevű aszteroida 6500 méter hosszú és 1,8 millió kilométeres közelségben halad majd el a Föld mellett, ami nagyjából a Föld-Hold távolság ötszöröse. Az aszteroida a Nap megkerülése után halad majd el mellettünk és folytatja útját a Jupiter felé, amit megkerülve visszatér majd a Naprendszer közepére.

Hetente több kisebb aszteroida is elhalad a Föld mellett, de a legutóbbi ilyen méretű 2004-ben volt és a becslések szerint a következő 2027-ben lesz, amikor a 800 méter hosszú 199-AN10 380000 kilométeres távolságra közelíti majd meg bolygónkat.

A 2014-JO25 több mint 400 éve került legutóbb a Föld közelébe és a következő találkozásra 2600 után számíthat majd az emberiség.

“Április 19 tökéletes lehetőséget jelent a csillagászoknak és az amatőr csillagvizsgálóknak,” mondta a NASA. “A csillagászok világszerte fogják távcsöveikkel vizsgálni az aszteroidát, hogy annyit tudjanak meg róla amennyit csak lehet.”

Az aszteroida a Holdnál is jobban veri vissza a fényt, így kisebb optikai teleszkópokkal is látható lesz az áthaladása alatti néhány éjszakán.

Forrás: jpl.nasa.gov

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.