Kategóriák Egészség

Hatalmas áttörés történt a rák elleni védőoltás fejlesztésében

A rák elleni védőoltás ötletén már több mint 50 éve dolgoznak a tudósok, viszont csak az elmúlt pár évben történtek igazán jelentős előrelépések az ügyben.

Most az Université de Montréal kutatócsapata sikeresen bizonyította, hogy a védőoltás valóban működhet és a puszta működésén túl a tudósok szerint egy rendkívül hatásos, non-invazív és költséghatékony módja lehet a rák elleni küzdelemnek.

A csapat felfedezése hatalmas előrelépést jelenthet a rák védőoltás kifejlesztésében, amin már rengeteg különböző kutatócsapat dolgozik világszerte. Azonban az új kutatás egy szokatlan helyen kereste a megoldást; mégpedig a nem kódoló DNS szekvenciában.

Még 2000 és 2005 között több tanulmány jelent meg arról, hogy a T sejtek képesek felismerni és behatolni a rákos sejtekbe – ezzel elpusztítva őket – és arra is rájöttek, hogy annak az aránya, hogy az adott beteg T sejtjei meddig képesek mindezt véghezvinni erős kapcsolatban van a beteg várható élettartamával. Emiatt akkoriban több olyan gyógyszert is kidolgoztak, ami az immunrendszert fokozva igyekezett leküzdeni a rákos daganatokat.

A T sejtek a daganatos sejtek felületén lévő idegen antigének segítségével ismerik fel őket. Azonban az antigének jelenléte önmagában nem stimulálja megfelelő mértékben az immunrendszert ahhoz, hogy a T sejtek elkezdjenek végezni a rákos sejtekkel.

Emiatt a védőoltások utáni kutatások arra összpontosítottak, hogy megtalálják azokat a rákhoz köthető antigéneket, melyek lehetőséget biztosítanak az immunrendszernek, hogy hatékonyan lépjen fel a rákos daganatokkal szemben. Mivel ezeket az antigéneket meghibásodott gének kódolják így a DNS antigéneket kódoló része is nagy figyelmet kapott – de áttörést eddig nem hozott.

Amíg a DNS-nek ez az aktív része csupán az emberi genom 2 százalékát teszi ki, addig a legújabb kutatás a DNS úgynevezett nem kódoló részét vizsgálta, ami a sejtek DNS-ének 98 százalékát alkotja.

A kutatók egerekbe fecskendeztek különböző rákos sejt típusokat, melynek köszönhetően több olyan antigént is sikerült azonosítaniuk, ami a DNS nem kódoló részéből származik és elég specifikusak vagy gyakoriak az egyes ráktípusoknál. Mindez lehetővé tette a kutatók számára, hogy az általuk az egereknél kiváltott rák ellen egy külön ennek a rákfajtának az antigénjeire specializált védőoltás alkalmazzanak – mégpedig igen jó hatásfokkal.

Az eredmények szerint a védőoltások 10-100 százalékát irtották ki az egerek rákos sejtjeinek, amíg bizonyos antigének az egerek teljes élettartamában védelmet biztosítottak a rák újra megjelenése ellen – még úgy is, hogy a rákos sejteket közvetlenül juttatták az egerekbe.

A kutatók az itt használt antigéneket emberi leukémiás sejteknél is kimutatták, ami a rákfajták közül az egyik legkevesebb mutációt tartalmazó fajta, ez a szakértők szerint is igen biztatóvá teszi ezt az új megközelítést.

A kutatók szerint ezen felül a rákos sejtek között általános antigénekből összeállított védőoltás általánosságban javíthat a bármely rákfajtával szembeni ellenálláson. Azonban sajnos az emberek közötti genetikai variáció lényegesen magasabb mint az egereknél – így a védőoltás valószínűleg nem teljesen univerzális. Ettől függetlenül viszont a módszer embereken történő klinikai vizsgálata már az elkövetkező két-három évben elkezdődhet.

Amennyiben a módszer embereknél is működik, azzal egy olcsó és könnyen alkalmazható kezelési módot kaphatnak a rák különböző fajtái – amíg a betegeknek nem kell aggódniuk a kemoterápiák komoly mellékhatásai miatt.

Forrás: stm.sciencemag.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.