Kategóriék Egészség

Hatalmas áttörés történt a rák elleni védőoltás fejlesztésében

A rák elleni védőoltás ötletén már több mint 50 éve dolgoznak a tudósok, viszont csak az elmúlt pár évben történtek igazán jelentős előrelépések az ügyben.

Most az Université de Montréal kutatócsapata sikeresen bizonyította, hogy a védőoltás valóban működhet és a puszta működésén túl a tudósok szerint egy rendkívül hatásos, non-invazív és költséghatékony módja lehet a rák elleni küzdelemnek.

A csapat felfedezése hatalmas előrelépést jelenthet a rák védőoltás kifejlesztésében, amin már rengeteg különböző kutatócsapat dolgozik világszerte. Azonban az új kutatás egy szokatlan helyen kereste a megoldást; mégpedig a nem kódoló DNS szekvenciában.

Még 2000 és 2005 között több tanulmány jelent meg arról, hogy a T sejtek képesek felismerni és behatolni a rákos sejtekbe – ezzel elpusztítva őket – és arra is rájöttek, hogy annak az aránya, hogy az adott beteg T sejtjei meddig képesek mindezt véghezvinni erős kapcsolatban van a beteg várható élettartamával. Emiatt akkoriban több olyan gyógyszert is kidolgoztak, ami az immunrendszert fokozva igyekezett leküzdeni a rákos daganatokat.

A T sejtek a daganatos sejtek felületén lévő idegen antigének segítségével ismerik fel őket. Azonban az antigének jelenléte önmagában nem stimulálja megfelelő mértékben az immunrendszert ahhoz, hogy a T sejtek elkezdjenek végezni a rákos sejtekkel.

Emiatt a védőoltások utáni kutatások arra összpontosítottak, hogy megtalálják azokat a rákhoz köthető antigéneket, melyek lehetőséget biztosítanak az immunrendszernek, hogy hatékonyan lépjen fel a rákos daganatokkal szemben. Mivel ezeket az antigéneket meghibásodott gének kódolják így a DNS antigéneket kódoló része is nagy figyelmet kapott – de áttörést eddig nem hozott.

Amíg a DNS-nek ez az aktív része csupán az emberi genom 2 százalékát teszi ki, addig a legújabb kutatás a DNS úgynevezett nem kódoló részét vizsgálta, ami a sejtek DNS-ének 98 százalékát alkotja.

A kutatók egerekbe fecskendeztek különböző rákos sejt típusokat, melynek köszönhetően több olyan antigént is sikerült azonosítaniuk, ami a DNS nem kódoló részéből származik és elég specifikusak vagy gyakoriak az egyes ráktípusoknál. Mindez lehetővé tette a kutatók számára, hogy az általuk az egereknél kiváltott rák ellen egy külön ennek a rákfajtának az antigénjeire specializált védőoltás alkalmazzanak – mégpedig igen jó hatásfokkal.

Az eredmények szerint a védőoltások 10-100 százalékát irtották ki az egerek rákos sejtjeinek, amíg bizonyos antigének az egerek teljes élettartamában védelmet biztosítottak a rák újra megjelenése ellen – még úgy is, hogy a rákos sejteket közvetlenül juttatták az egerekbe.

A kutatók az itt használt antigéneket emberi leukémiás sejteknél is kimutatták, ami a rákfajták közül az egyik legkevesebb mutációt tartalmazó fajta, ez a szakértők szerint is igen biztatóvá teszi ezt az új megközelítést.

A kutatók szerint ezen felül a rákos sejtek között általános antigénekből összeállított védőoltás általánosságban javíthat a bármely rákfajtával szembeni ellenálláson. Azonban sajnos az emberek közötti genetikai variáció lényegesen magasabb mint az egereknél – így a védőoltás valószínűleg nem teljesen univerzális. Ettől függetlenül viszont a módszer embereken történő klinikai vizsgálata már az elkövetkező két-három évben elkezdődhet.

Amennyiben a módszer embereknél is működik, azzal egy olcsó és könnyen alkalmazható kezelési módot kaphatnak a rák különböző fajtái – amíg a betegeknek nem kell aggódniuk a kemoterápiák komoly mellékhatásai miatt.

Forrás: stm.sciencemag.org

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével készítettek szimulációt arról, hogy az információ hogyan "oszlana szét" egy fekete lyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.