Hatalmas előrelépést hozhatnak a színváltó 3D nyomtatható anyagok

A Nottingham Egyetem új kutatása bebizonyította, hogy 3D nyomtatással olyan anyagok hozhatóak létre melyek molekulái bizonyos környezeti hatásokra – mint például a fény – megváltoztatják az állapotukat.

A tanulmány eredményeinek köszönhetően jelentősen megnövelhetővé válnak a 3-D-nyomtatott eszközök funkcionális képességei olyan iparágak számára, mint az elektronika, az egészségügy és a kvantum-számítástechnika.

“Az eszközgyártás alulról felfelé irányuló megközelítése jelentősen kitolhatja az additív gyártási folyamatok határait. Egy egyedi integrált megközelítéssel képesek voltunk egy teljesen 3D nyomtatott berendezésben funkcionális szinergiát demonstrálni fotokróm molekulák és a polimerek között. A megközelítésünk kibővíti a mérnökök számára elérhető fejlett anyagok eszköztárát a valós problémák megoldásához is.”- magyarázza Dr. Sans.

Hogy bemutassák az elmélet működését, kifejlesztettek egy olyan fotoaktív molekulát, ami ha fény éri, színtelenről kékre változik. A fény megszűnése és az oxigénnek való kitettség visszaállítja a színváltozást.

Ezt követően a fotoaktív molekulát egy erre a célra módosított polimerrel kombinálták, mellyel egy olyan 3D nyomtatható anyagot hoztak létre, ami képes visszafordítható módon információt elraktározni.

“Most már foghatjuk bármelyik olyan molekulát amelyik képes a fény hatására megváltoztatni a tulajdonságát és tetszőleges alakú és méretű kompozitokba nyomtathatjuk őket. Elméletben lehetséges lehet visszafordítható módon beléjük kódolni egy QR-kód vagy egy vonalkód összetettségű dolgot, amit teljesen tisztára törölhetünk majd, mintha egy táblát törölnénk le. Bár eszközeink jelenleg színváltozással működnek, ez a megközelítés felhasználható lehet az energia tárolás és az elektronikára kifejlesztett anyagok területén. “

Forrás: onlinelibrary.wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.