Hatalmas költségei lehetnek a kialvatlanságnak világszerte

A kialvatlanság egy hatalmas méreteket öltő közegészségügyi probléma – világszerte minden harmadik felnőttet érinti. Egy új tanulmány szerint a nem megfelelő mértékű alvásnak az egészségügy mellett hatalmas gazdasági következményei is lehetnek.

A társadalmi felmérések adatai szerint a kialvatlanság hatalmas méreteket ölt és folyamatosan növekszik. A felmérések szerint már több évvel ezelőtt is a megkérdezettek nyugat európaiak 20-30 százaléka említette meg, hogy rendszeresen alszanak kevesebbet mint amit szükségesnek látnának. Azonban a legújabb felmérések már arról számolnak be, hogy például Ausztráliában a megkérdezettek 33-45 százaléka említi ezt a problémát.

Ez a növekvő probléma a többi demográfiailag hasonló országban is jelentkezik. Az Egyesült Államokban a felnőttek 35%-a nem alszik 7 órát vagy annál többet – ami az optimális időtartam lenne. Kanadában az emberek 30%-a nem érzi úgy, hogy eleget aludna, amíg az Egyesült királyságban 28%, Szingapúrban 28% és Franciaországban 26% ezeknek az embereknek az aránya.

A kialvatlanság figyelemzavart, a koncentrálási képesség csökkenését, alacsonyabb motiváltságot, probléma megoldási készséget, ingerlékenységet, memóriazavart, kommunikációs problémákat, lassú és esetenként hibás információfeldolgozási és ítélőképességi problémákat, csökkenő reakcióidőt és az empátia csökkenését is okozhatja. Ezen felül a kevés alvás növeli a szívroham, az agyvérzés, a magas vérnyomás. az elhízás, a cukorbetegség és a depresszió kialakulásának kockázatát is.

Óriási költség

Most a kutatók, megpróbálták meghatározni a kialvatlanság  gazdasági következményeit Ausztráliára nézve. A kutatók a különböző nemzeti gazdasági és egyéb területeken végzett felmérések adatait használták. A gazdasági ár szempontjából figyelembe vették: az egészségügyi szektor költségeit, az azon kívül egészségügyi ellátás költségeit, a termelékenység csökkenését, a balesetek költségeit az adózás és az egészségügyi rendszer terhelésének problémáját és a jólét csökkenéséből adódó közvetlen pénzügyi költségekkel nem járó problémái.

A jelenség gazdasági költségét 17,88 milliárd dollárra becsülték. Ez tényezőkre bontva azt jelenti, hogy 160 milliót költöttek a különböző alvászavarok kezelésére 1,08 milliárdot az abból fakadó egyéb problémákra, amíg termelékenység csökkenése 12,19 milliárdba került (5,22 milliárd a csökkenő munkavállalásból, 0,61 milliárd a korai elhalálozásból, 1,73 milliárd a hiányzásokból és 4,63 milliárd a munkavállalók fáradtságából adódó lecsökkent munkavégzésből). Az orvosi ellátást nem igénylő balesetek 2,48 milliárdos és egyéb tényezők 1,97 milliárdos kiadást okoztak. Ezen felül a jólét csökkenéséből adódó közvetlen pénzügyi költségekkel nem járó problémáit valójában 27,33 milliárd dollárba kerültek.

Ezek a költségek jól láthatóan igen jelentősek mivel a 17,88 milliárd dolláros pénzügyi költség Ausztrália GDP-lének 1,55 százalékát teszi ki, amíg a közvetlen pénzügyi terhekkel nem járó problémák kiadásainak figyelembe vételével a 27,33 milliárd dollár már a GDP 4,6 százalékára ugrik. A kutatók szerint ez a hatalmas mennyiségű többletkiadás indokolja, hogy nagyobb összegeket fektessenek a probléma megoldására – például oktatási és szabályozási szinten is.

Amikor figyelembe veszik a nemzeti egészségügyi célkitűzéseket, az ausztrál kormány már korábban is igyekezet megtalálni olyan tényezőket, melyek széleskörűen növelik a betegségek és balesetek számát és ezeket a problémákat az oktatási rendszeren, a szabályozáson vagy más intézetek bevonásával igyekezett megoldani. A kutatók megjegyezték, hogy eddig a kormánynak az ezen a téren történő lépései elismerésre méltó sikereket értek el például a cukorbetegség, a depresszió és a dohányzással szemben és most ezek az adatok azt mutatják, hogy a kialvatlanság is megérett a figyelmükre. Ezen felül a kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a probléma valószínűleg hasonló méretekben más fejlett országokban is jelen lehet.

“Egy világméretű kialvatlanság járvány közepén vagyunk, néhányat klinikai alvás probléma másokat a munka, a szociális és a családi tevékenységek közötti versengés okoz és másokat pedig az, hogy az alvás nem kap elég prioritást, vagy választásból vagy pedig tudatlanságból. A jólétre gyakorolt hatásától eltekintve, ennek a problémának hatalmas gazdasági költsége és lesújtó egészségügyi, biztonsági és termelékenységi hatása van. A problémának az oktatással, szabályozással vagy valamilyen más kezdeményezéssel történő megoldásának lényeges gazdasági és egészségügyi jelentősége is lehet,” írták a kutatók.

Forrás: academic.oup.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.