Kategóriék Ember

Hatalmas maja civilizáció nyomaira bukkantak a kutatók Guatemala dzsungelében

Egy csúcstechnológiás légi feltérképezés módszerrel a kutatóknak sikerült felfedezni több tízezer, korábban ismerettlen maja lakóházat, épületet, védvonalat és piramist Guatemala Peten területén lévő sűrű dzsungelben – ami arra utal, hogy milliókkal több ember élhetet ott, mint korábban gondolták.

A felfedezés egy amerikai, európai és guatemalai kutatószövetség munkájának köszönhető, akik az épületek mellet hatalmas mezőgazdasági területeket és öntöző csatornákat is találtak.

A tanulmány becslései szerint megközelítőleg 10 millió ember élhetett a Maya-síkságon – ami szükségessé tette a nagy méretű élelem termelést.

“Ez két-háromszor annyi lakó mint amennyit az emberek eddig mondtak,” mondta Marcello A. Canuto, a Tulane Egyetem antropológia professzora.

A kutatók egy LiDAR nevű (Light Detection And Ranging) feltérképezési technikát használtak, ami a talajról visszapattanó lézersugarak segítségével rajzolja ki a sűrű növényzet által eltakart épületek körvonalait.

A képek arról árulkodnak, hogy a maják az eddigi elképzeléseknél nagyobb mértékben alakították a környezetüket – bizonyos területeken a rendelkezésre álló földterületek 95%-át megművelték.

“A mezőgazdaságuk sokkal intenzívebb és ezért fenntarthatóbb volt, mint korábban gondoltuk és a rendelkezésükre álló területek minden centijét megművelték,” mondta Francisco Estrada-Belli, a Tulane Egyetem docense.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy a maják a földművelésre alkalmatlannak tartott mocsaras területeket is részlegesen lecsapolták és az öntözőcsatornáik, árok-és sánc rendszerük és kiterjedt védfalaik nagy szervezettségre utalnak.

“Ebben az államnak is szerepe kellet hogy legyen, mivel nagy csatornákat láttunk, amiket azért ástak ki, hogy a természetes vizek folyását átirányítsák,” mondta Thomas Garrison, a newyorki Ithaca Egyetem antropológia professzora.

A 2100 négyzetkilométernyi feltérképezett területtel lényegesen kibővültek a maják – akinek a kultúrájuk i. e. 1000 és i. sz. 900 között virágzott  – által sűrűn lakott területek. A maják leszármazottai még ma is élnek a területen.

A feltérképezés nagyjából 60000 különálló építményt tárt fel, amik közül négy maja vallási központ terekkel és piramisokkal.

A kutatóknak az év elején az adatokat felhasználva sikerült megtalálni a LiDAR által felfedezett egyik utat és a leírásuk szerint az adatok ismerete nélkül közel lehetetlen feladat lett volna megtalálni.

“Ez a dzsungel, ami eddig annyira megnehezítette a felfedezéseit törekvéseinket, valójában nagyban hozzájárult, ahhoz hogy fennmaradjanak a kulturális hatások a tájon,” mondta Garrison.

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kalifornia Egyetem kutatói mindössze egy, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén, vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.