Hatalmas maja civilizáció nyomaira bukkantak a kutatók Guatemala dzsungelében

Egy csúcstechnológiás légi feltérképezés módszerrel a kutatóknak sikerült felfedezni több tízezer, korábban ismerettlen maja lakóházat, épületet, védvonalat és piramist Guatemala Peten területén lévő sűrű dzsungelben – ami arra utal, hogy milliókkal több ember élhetet ott, mint korábban gondolták.

A felfedezés egy amerikai, európai és guatemalai kutatószövetség munkájának köszönhető, akik az épületek mellet hatalmas mezőgazdasági területeket és öntöző csatornákat is találtak.

A tanulmány becslései szerint megközelítőleg 10 millió ember élhetett a Maya-síkságon – ami szükségessé tette a nagy méretű élelem termelést.

“Ez két-háromszor annyi lakó mint amennyit az emberek eddig mondtak,” mondta Marcello A. Canuto, a Tulane Egyetem antropológia professzora.

A kutatók egy LiDAR nevű (Light Detection And Ranging) feltérképezési technikát használtak, ami a talajról visszapattanó lézersugarak segítségével rajzolja ki a sűrű növényzet által eltakart épületek körvonalait.

A képek arról árulkodnak, hogy a maják az eddigi elképzeléseknél nagyobb mértékben alakították a környezetüket – bizonyos területeken a rendelkezésre álló földterületek 95%-át megművelték.

“A mezőgazdaságuk sokkal intenzívebb és ezért fenntarthatóbb volt, mint korábban gondoltuk és a rendelkezésükre álló területek minden centijét megművelték,” mondta Francisco Estrada-Belli, a Tulane Egyetem docense.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy a maják a földművelésre alkalmatlannak tartott mocsaras területeket is részlegesen lecsapolták és az öntözőcsatornáik, árok-és sánc rendszerük és kiterjedt védfalaik nagy szervezettségre utalnak.

“Ebben az államnak is szerepe kellet hogy legyen, mivel nagy csatornákat láttunk, amiket azért ástak ki, hogy a természetes vizek folyását átirányítsák,” mondta Thomas Garrison, a newyorki Ithaca Egyetem antropológia professzora.

A 2100 négyzetkilométernyi feltérképezett területtel lényegesen kibővültek a maják – akinek a kultúrájuk i. e. 1000 és i. sz. 900 között virágzott  – által sűrűn lakott területek. A maják leszármazottai még ma is élnek a területen.

A feltérképezés nagyjából 60000 különálló építményt tárt fel, amik közül négy maja vallási központ terekkel és piramisokkal.

A kutatóknak az év elején az adatokat felhasználva sikerült megtalálni a LiDAR által felfedezett egyik utat és a leírásuk szerint az adatok ismerete nélkül közel lehetetlen feladat lett volna megtalálni.

“Ez a dzsungel, ami eddig annyira megnehezítette a felfedezéseit törekvéseinket, valójában nagyban hozzájárult, ahhoz hogy fennmaradjanak a kulturális hatások a tájon,” mondta Garrison.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.