Hatalmas polip csoportot fedeztek fel a tenger mélyén

Jobban ismerjük a Hold felszínét mint az óceánok fenekét. A tengerfenék egy teljesen idegen vidék, hatalmas nyomással, szinte teljes sötétséggel és a Föld felszíne alól feltörő különös összetételű forró folyadékokkal. Ez a hely ad otthont a világ talán legkülönlegesebb élőlényeinek is. A jelenlegi felfedezésben a kutatók egy hatalmas csapatnyi mélytengeri polipot fedeztek fel tojásaikkal együtt egy olyan helyen, ahol a jelenlegi ismereteink szerint nem lenne szabad túlélniük.

“Amikor először láttam a képeket azt gondoltam, hogy ‘Nem, nem szabadna itt lenniük! Nem ennyire mélyen és ennyire sokan,” mondta Janet Voight, a Field Múzeum zoológusa és a felfedezésről készült tanulmány egyik szerzője.

Több mint 3 kilométeres mélységben a Costa Rica-i partvidéktől 160 kilométerre a kutatók két expedíció során tengeralattjáró járművek segítségével derítették fel a Dorado Kiszögellést – a tenger fenekén lévő kihűlt és megkeményedett vulkáni láva által kialakított sziklás foltok. A geokémikusok parányi merülő berendezést használtak arra, hogy a kövek alatti forró folyadékokból mintákat vegyenek. Azonban nem számítottak arra, hogy több tucatnyi polipra bukkannak majd a sziklák repedéseiben.

A polipok a Muusoctopus nemzetség egy jelenleg még ismeretlen fajába tartoznak. Egy aránylag kis területen több száz példányt is találtak a kövek között – ami már önmagában is különleges, mivel a nemzetség tagjai általában magányos életet folytatnak. Ami viszont még különlegesebb volt,  hogy látszólag az összes polip tojásokra vigyázott a földből kiáramló meleg vizek közelében.

Ez a viselkedés azonban igen meglepő mivel az ilyen mélytengeri polipok általában a hideg állandó hőmérsékletű vizeket kedvelik és az ilyen meleg víz általában hosszú távon halálos rájuk nézve – mivel a melegben felgyorsult anyagcseréjüket képtelenek elég oxigénnel ellátni. különös módon a kutatók által látott – és felvett – polipokon súlyos problémák jeleit látták és az általuk talált összesen 186 tojás egyikében sem látták fejlődő embrió nyomait.

Azonban a polipok jelenléte a kutatók szerint arra utal, hogy a közelben lehet egy másik ennél valószínűleg sokkal nagyobb és egészségesebb élőhely. A csapat szerint ezeken a helyeken a kövek között valószínűleg hűvösebb és oxigénben gazdagabb a víz.

“A nőstény polipok csak egyszer raknak tojást az életükben. Annak az érdekében, hogy ez a hatalmas populáció fennmaradjon, még több polipra van szükség, hogy átvegyék az általunk látott haldokló anyák és a tojásaik helyét,” mondta Voight.

A csapat tagjai szerint a kiszögelléseket alkotó bazaltos kőzetre jellemző az üregesség, így a valódi populáció valószínűleg láthatatlanul a kőzet mélyén rejtőzhet és az általuk látottak annak kiszorított egyedei lehetnek.

A tanulmány nem csak a mélytengeri biológia egy eddig ismeretlen szeletére derít fényt, hanem azt is jól demonstrálja, hogy milyen jelentősége van a tudományos közreműködésnek – a kutatásban résztvevő három kutató mind gyökeresen eltérő szakterületen dolgozik.

Ez a hatalmas méretű és rendkívül szokatlan polip kolónia arra is rávilágít, hogy mennyire keveset tudunk a tengerek mélyéről – ahol szinte minden merülés új felfedezéseket hoz magával – és drámaian átírhatják, hogy mit is gondolunk az ott élő élőlényekről.

Forrás: sciencedirect.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.