Hatalmas urán szennyezést találtak India talajvizeiben

A Duke Egyetem által vezetett kutatás széleskörű urán szennyezést fedezett fel 16 indiai közigazgatási terület talajvizében. Az urán fő forrása természetes eredetű lehet, azonban az emberi tényezők is közbejátszhatnak, mint a víztáblák csökkenése és a nitrát tartalmú szennyezések – melyek tovább súlyosbítják a problémát.

Korábbi tanulmányok szerint a magas urán koncentrációnak való kitettség krónikus vesebetegségeket okozhat.

“Az egyik államban, Rajasthan, az általunk tesztelt vizes kutak harmada volt akkora urán szinttel szennyezett, ami már túllépi az Egészségügyi Világszervezet és az USA Környezetvédelmi Hivatalának biztonságos ivóvíz előírásait,” mondta Avner Vengosh, a Duke Egyetem geokémia és vízminőség professzora.

“A korábbi vízminőség felmérések vizsgálatával azonosítottuk a hasonlóan magas urán szinttel rendelkező szennyezett víztartó rétegeket, Északnyugat-India 26 másik kerületében és Dél- és Délkelet-India további kilenc kerületében.”

Az új felfedezések az elsők melyek bemutatják, hogy mennyire széleskörű az urán szennyezés az indiai talajvízben.

“A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy újra kell dolgozni India vízminőség ellenőrző programját és újra kell értékelniük a terület magas urán túlsúlyának az emberi egészségre vonatkozó veszélyeit is,” mondta Vengosh.

Az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott biztonságos ivóvízben legfeljebb literenként 30 mikrogramm urán lehet – hasonlóan az USA Környezetvédelmi Hivatalának előírásával. Ettől függetlenül az indiai hivatalok vízminőséget vizsgáló részlegei jelenleg még nem mérik az urán szennyezést és nincs is a lehetséges szennyezőanyagok listáján sem.

A kutatáshoz a csapat összesen 324 Rajasthan és Gujarat államokban lévő kút vizéből vett mintákat vizsgált. A minták egy részében az urán izotópok arányát is megmérték. A kutatók mindezen felül 68 ezeken a területeken – és India más részeiről is – készített vízminőség ellenőrző tanulmány adatait is kielemezte és összesítették a friss adatokkal.

Az eredmények kielemzése után a kutatók felfedezték, hogy az urán szennyezés mértékében több tényező játszik közre. Például ilyen tényező a vízzáró kőzetrétegekben lévő urán mennyisége, ezeknek a kölcsönhatása az, ami elősegíti az urán kiválását, az oxidációs körülmények, melyek növelik a víz urán feloldó képességét, illetve a kivont uránnak más a talajvizet szennyező anyagokkal történő interakciója.

“India több részén ezek a tényezők együttesen is előfordulnak, ami magas koncentrációjú uránt eredményez a talajvízben,” mondta Coyte. “A geokémiai és az izotópos eszközök segítenek minket abban, hogy jobban megértsük a folyamatokat és körülményeket, melyek a talajvízben lévő urán előfordulását irányítják.”

Az emberi tevékenység – különösen a mezőgazdaság általi túlzott talajvíz kitermelés – ezen felül tovább ront a problémán. India vízellátásának jelentős része származik a Himalájából, amit főleg uránban gazdag gránit kőzetek vezetnek le, amiket a lenti agyagos iszapos vízzáró rétegek szűrnek meg. Amikor kiszivattyúzzák ezeket a vízrétegeket, azzal oxidációs körülményeket teremtenek, ami javítja az urán kivonásának képességét a kőzetekből – ezzel növelve a víz urán tartalmát.

“A tanulmány egyik tanulsága, hogy az emberi tevékenység egy amúgy is rossz helyzetet még tovább ronthat, viszont jobbá is tehet,” mondta Vengosh, aki szerint a kormány megfelelő fellépésével sikeresen azonosíthatják azokat a területeket, ahol tényleg nagy a probléma és hatékony megelőző intézkedéseket tehetnek ellene, hogy biztosítsák több tízmillió indiai ivóvizének biztonságát.

Forrás: pubs.acs.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.