Kategóriák Egészség

Hatalmasat nőtt a fiatalok körében a májzsugorodás miatti elhalálozások száma

Egy új tanulmány szerint az USA-ban 1999 és 2016 között minden évben folyamatosan növekedett a májzsugorodás által okozott halálesetek száma.

A szinte teljesen a túlzott alkoholfogyasztás által kiváltott májsérülésekből adódó halálesetek száma az időszak végére 65 százalékkal emelkedett. A probléma a 25-34 éves korcsoportban a legelterjedtebb.

Elliot B. Tapper májbetegség specialista elmondása szerint saját szemével tapasztalta a májelégtelenséggel küzdő betegek körében történő demográfiai változásokat. Ezért Tapper Neehar Parikh kollégájával megvizsgálta a nemzeti adatbázist, ami igazolta a feltevést, miszerint országszerte egyre több fiatal hal meg a túlzott alkoholfogyasztás miatt.

A publikált adatok szerint a vizsgált időszakban a 25-34 éves korcsoport körében évente megközelítőleg 10,5 százalékkal nőt a májzsugorodásos esetek száma. A tanulmány szerzői szerint ezért a növekedésért teljes egészében az alkohol hatására fellépő májbetegségek tehetők felelőssé.

“Minden alkohollal kapcsolatos haláleset több évtizednyi elveszített életévet, felbomlott családokat és csökkenő gazdasági termelékenységet jelent,” mondta Tapper. “Ezen felül a májzsugorodás hatására haldokló emberek orvosi ellátása több milliárd dollárba kerül.”

A specialisták nem számítottak arra, hogy a májelégtelenségből fakadó halálesetek száma emelkedni fog, mivel már jó ideje jól alakul a hepatitisz C elleni küzdelem, ami korábban a májbetegségek egyik legnagyobb kiváltó oka volt – és mára már többen a fertőzés közeljövőben bekövetkező teljes kiirtását vizionálják.

A májzsugorodás három fő lehetséges kiváltó oka a hepatitisz C vírusfertőzés, a zsíros májbetegség és a túlzott alkohol fogyasztás. A májzsugorodásból adódó halálesetek számának növekedése felhívja a figyelmet, hogy lényegesen több figyelmet kellene fordítani a hepatitisz C mellet a betegség másik kiváltó okaira – különösen az alkoholfogyasztásra.

“Azt gondoltuk, hogy javulást látunk majd, de az adatok egyértelművé teszik: még a hepatitisz C után is lesz munka a számunkra,” mondta Tapper.

A májzsugorodás miatt halálesetek száma 2009-ben – a gazdasági világválságot követően – indult jelentős növekedésnek, amikor is rengeteg ember veszítette el megtakarításait, otthonát illetve munkahelyét.

“Azt gyanítjuk, hogy kapcsolat van a megnövekedett alkoholfogyasztás és a globális gazdasági válságok miatti munkanélküliség között. Azonban még több kutatásra van szükség,” mondta Tapper.

A májzsugor a vizsgálati időszak hét éve alatt összesen 460760 halálesetért volt felelős, a halálesetek harmadát okozta májsejtes karcinóma – ami egy gyakori májrák fajta, amit a májzsugorodás okoz.

2016-ban 11073-man vesztették életüket májrák miatt, ami a kétszerese az 1999-es számnak.

A kutatáshoz a tudósok a Járványügyi és Megelőzési Központ online adatbázisában számukra elérhető halotti anyakönyvekből összeállított adatokat vizsgálták.

A kutatók szerint az eredményeikből jól látszik, hogy milyen hiányosságok vannak az ellátórendszerben és hogy további lehetőségeket kell keresni a megelőzésre – például az alkohol magasabb ára kapcsolatba volt az alkoholhoz köthető májbetegségek számának csökkenésével.

Forrás: bmj.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.