Hétköznapi gyógyszerek is hatással lehetnek a bélbaktériumainkra

Minden negyedik embernek szánt gyógyszer megnehezíti a bélbaktériumok növekedését is. Az Európai Molekuláris Biológia Labor új jelentése szerint ezeknek a gyógyszereknek az antibiotikumok hatására emlékeztető mellékhatásai valószínűleg hozzájárulnak az antibiotikumokkal szembeni ellenállás terjedéséhez.

A kutatócsapat összesen 1000 piacon lévő gyógyszer hatásait vizsgálta 40, az emberi bélrendszerben élő baktériumokat képviselő baktériumtörzsön. Az eredmények alapján a nem antibiotikum tartalmú gyógyszerek nagyjából negyede (250 a 923-ból) negatív hatással volt legalább az egyik baktériumtörzs növekedésére.

Az emberi bélrendszer hatalmas mennyiségű baktériumfajt tartalmaz, melyekre összefoglalóan csak bél mikrobiótaként hivatkozunk. Az elmúlt egy évtizedben egyre több bizonyíték született arról, hogy a bél mikrobióta összetétele hatással van az emberi egészségre – és például ismert az is, hogy az antibiotikumok emésztési zavarokat okozhatnak, mivel a mikrobiótára is hatással vannak.

Azonban mostanában kimutatták, hogy néhány nem antibiotikum tartalmú gyógyszer is hatással lehet a bél mikrobióta összetételére, azonban ennek a jelenségnek a kiterjedtsége eddig ismeretlen volt. A mostani felmérés célja, hogy egy szisztematikus profilt képezzen arról, hogy a különböző piacon lévő gyógyszerek milyen hatással vannak az egyes bélbaktériumokra. Az eredmények alapján nem csak a fertőzések elleni gyógyszerek, hanem több más terápiás osztályba sorolható gyógyszer is megakadályozta különböző bél baktériumok növekedését.

“Meglepő volt, hogy mennyi nem kapcsolódó gyógyszer járt a bél baktériumokat érintő járulékos károkkal,” mondta Peer Bork, a kutatócsapat egyik vezetője. “Főleg mivel megmutattuk, azt is hogy a valódi szám valószínűleg még ennél is magasabb. Ezek a bél baktériumok összetételében okozott eltérések, hozzáadnak a gyógyszerek lehetséges mellékhatásaihoz, de az is lehetséges, hogy részei a gyógyszer jótékony hatásának is.”

“Ez csak a kezdet. Még nem tudjuk, hogy ezeknek a gyógyszereknek a jelentős része hogyan célozza meg a különböző baktériumokat és hogy ezek a hatások hogyan jelentkeznek az embereknél és milyen klinikai végeredményekhez vezetnek,” mondta Kiran Patil, a kutatócsapat egyik másik vezetője. “Alaposan meg kell vizsgálnunk ezeket a kapcsolatokat, mivel ez az adat drámaian javíthatja az ismereteinket és a létező gyógyszerek hatásfokát is.”

A tanulmány ezen felül kiemeli azt a nem antibiotikum tartalmú gyógyszerek által okozott eddig ismeretlen veszélyt, miszerint ezek a gyógyszerek is hozzájárulhatnak az antibiotikumokkal szembeni ellenállás terjedéséhez, mivel az ezekkel a gyógyszerekkel szembeni ellenállás látszólag nagyban egybeesik az antibiotikumokkal szembeni ellenállással.

“Ez félelmetes,” mondta Nassos Typas, a csapat egyik kutatója. “figyelembe véve, hogy rengeteg nem antibiotikum gyógyszert szedünk az életünk során, gyakran hosszabb távon. Ám nem az összes gyógyszer gyakorol hatást a bélbaktériumokra és nem fog minden ellenállás általánossá válni. Néhány esetben bizonyos nem antibiotikum ellenállások érzékenységet váltanak ki bizonyos antibiotikumokkal szemben, ezzel utat nyitva optimális gyógyszer-kombinációk fejlesztésére.”

A kutatás ezután összetett bél baktérium közösségekre kifejtett hatásokat fog majd vizsgálni, ami segíthet abban, hogy jobb képet kapjanak arról, hogy bizonyos emberek miért reagálnak másként bizonyos kezelésekre mint mások. Mivel néhány közös baktériumot leszámítva mindenkinek a bél mikrobiótája egyedi, ezért ezeknek  kölcsönhatásoknak az ismerete elősegítheti a személyre szóló terápiák előtérbe kerülését.

Forrás: nature.com Kép:  Iulia Cartasiova/EMBL

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.