Hétköznapi vegyületek okozhatják a járványméretű elhízást

Elképzelhető hogy a vegyületek amelyek szinte az összes, mindennapi termékben megtalálhatóak, elhízást okozhatnak? Egyre több állatkísérleten alapuló bizonyíték szerint a válasz igen. Azonban ezen vegyületek embereken való tesztelése jelentős akadályokba ütközött.

A kísérletben tesztelt háromfajta vegyület nagyon gyakorinak számít a mindennapi életben. Butilhidroxitoluol (BHT) egy antioxidáns ami gyakori adaléka a gabonapelyheknek és más ételeknek is. A hozzáadásának a célja az ételek tápanyagainak a megvédése és a zsír megavasodásának megakadályozása. Perfluor-oktánsav (PFOA) ami egy főzőedényeknél, szőnyegeknél és más hasonló termékeknél használt polimer. És a tributilón (TBT) egy festékekben használt vegyület, ami képes eljutni a vizekbe és így felhalmozódni a halakban.

A kutatók a vizsgálathoz emberi őssejtekből készített hormontermelő szövetet használtak, hogy megmutassák ezeknek a vegyületeknek a hosszútávú hatását és hogy hogyan képesek megzavarni az emésztő szervrendszer jeleit – kiemelten azt a részt ami tudatná az aggyal hogy már jól laktunk. Ennek a rendszernek a megzavarásával az emberek gyakran folytatják az evést, ami miatt súlyt szednek fel.

“Felfedeztük hogy az összes vizsgált vegyület sérülést okoz a hormonokban, amiknek az agy és a belek között kommunikációban van szerepe,” mondta Dhruv Sareen, Cedars-Sinai kutatója.“Amikor együtt teszteltük őket az egyesített hatásuk sokkal erősebb volt.”

A kutatók elmondása szerint a vizsgált vegyületek közül a BHT hatása volta a legjelentősebb.

Amíg korábbi kutatások megmutatták hogy ezek a molekulák képesek állatoknál megbontani a hormonrendszert, ez az első olyan tanulmány aminél emberi szöveteken is megvizsgálták a hatásukat.

“Ez egy fordulópont a endokrin diszruptorok emberi hormon-háztartásra és az amerikai elhízási járvány megértésében,mondta Clive Svendsen, az intézet igazgatója.

A statisztikák szerint az amerikai felnőttek harmada elhízottnak minősül.

Az új tesztrendszer, amit a kutatáshoz fejlesztettek ki, hatalmas lehetőséget hordoz magában és egy új biztonságos és olcsó módot jelent a több ezernyi környezetünkben lévő vegyület egészségre gyakorolt hatásának meghatározásában.

A kísérletnél a csapat felnőtt emberektől vett vérmintákat alakított pluripotens őssejtekké, újraprogramozott gének segítségével. Ezeknek az őssejteknek a segítségével a kutatók emberi hámszövetet hoztak létre, ami a beleket és az agy hipotalamusz – ami többek között az étvágyat és az anyagcserét szabályozza – részét is határolja.

A kutatók a szöveteket BHT, PFOA és TBT-nek tették ki, egyenként és együtt is, és megfigyelték, hogy mi történik a sejtekkel. A csapat azt találta hogy a vegyületek megzavarják a rendszert ami jelző hormonokat állít elő és sérüléseket okoznak a mitokondriumokban is – amelyek az ételből és oxigénből energiát állítanak ellő ezzel hajtva a szervezet anyagcseréjét.

Mivel a vegyületek által okozott sérülések a sejtek fejlődésének korai szakaszában jönnek létre, így a tudósok szerint a hormon rendszer hibái a terhes anyákat és a még fejlődő magzatot is érinthetik. Erre már korábbi állatkísérletek is utaltak azzal, hogy az endokrin diszruptorok hatásai több generációra is kiterjedhetnek, viszont eddig ezt még nem bizonyították embereknél.

Világszerte több mint 80000 olyan vegyület van amit mindennapi cikkek, mint ételek, testápolási termékek, takarítószerek és pázsit gondozó szerekhez használnak. Annak ellenére hogy a vegyületek közül csak keveset jelölnek meg veszélyesnek a legtöbbjük egészségre gyakorolt hatása még ismeretlen.

Ezeknek a vegyületeknek a vizsgálata etikai akadályokba ütközik, aminek köszönhetően rengeteg olyan mindennapos vegyület van, aminek az emberek egészségére és a hormonrendszerére gyakorolt hatását még mindig nem ismerjük.

“Azzal hogy ezeket a vegyületeket tényleges emberi szöveteken teszteljük a laborban, könnyebbé és olcsóbbá tehetjük az értékelésüket,” mondta Sareen.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

  1. A tisztelt szerkesztőknek mondom: Milyen jó lenne, ha az oldalukon lenne egy gomb, amivel jelezhetnénk, hogy tetszett a cikk. Ilyen gomb már szinte minden oldalon van 🙂

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.