Hogyan hangolja össze az emberi civilizációt a közösségi média

Az emberi aktivitás, mindegy, hogy az szociális vagy kereskedelmi, tartalmaz bizonyos mintákat és szinkronizált pillanatokat. Az elmúlt években a közösségi oldalak, mint amilyen a Twitter is, korábban elképzelhetetlen mennyiségű adatot termeltek az emberek napi tevékenységeiről a világ minden részén. Ha ezeket a tevékenységeket a városi, országos vagy világ szinten vizsgáljuk különböző minták látnak napvilágot.

Az új tanulmányban a New England Összetett Rendszerek Intézet kutatói, a szinkronizált aktivitásnak egy teljesen új mintáját figyelte meg : egy egyidejű Twitter  aktivitási csúcs húzódott végig a bolygó felén; Európán, Afrikán, Ázsián és Óceánián.

Mindenkinek megvannak a napi rutinjai, amik közé már többeknél a tweetelés is beletartozik. A kutatók összesen 500 millió tweetet vizsgáltak meg, hogy jobban megértsék, hogy az egyének tevékenységei hogyan függnek össze.

Amikor egy város tweetjeit nézték, az emberek aktivitása a szívveréshez volt hasonló: magas csúcs mutatta a városközpontba való mozgást a munkanapokon, amit egy másodlagos csúcs követett, ami a munka utáni és a kereskedelmi tevékenységeket mutatta, és végül egy alacsony aktivitású szakasz, ami az emberek hazatérését és nyugovóra térését  jelezte a központból.

A kutatók egy évig figyelték ezeket a napi mintákat, és azt találták hogy az aktivitás a munkabeosztásoktól függött leginkább nem pedig a természetes éjjel-nappal ciklustól, és a nappalok hosszabbodás és rövidülése is csak kis mértékben befolyásolta az emberek tevékenységeit.

A tweeteket felhasználva, a kutatók 52 metropolisz pulzusát hozták létre. Amíg a szívveréshez hasonló minta minden városban megfigyelhető volt, több helyen sűrűbb vagy szétszórtabb volt a munkában lévő emberek és otthon tartózkodók közössége. A csúcsok mérete és időzítése is eltérést mutatott. Talán nem olyan meglepő, hogy az azonos időzónában és hosszúsági fokon lévő városok mutatták a legnagyobb hasonlóságot. Azonban a tudósok egy furcsa egybeesést is észrevettek, miszerint az európaiak reggeli Twitter aktivitása egybeesik az ázsiaiak délutáni aktivitásával.

A világ méretű minták összecsengése az emberi tevékenységben, az egész Eurázsia szuperkontinensen áthúzódott. Ezt a mintát főleg a kereskedelmi és szociális tevékenységek alkották, és az információ és ötletek teljesen új összekapcsolódásáról ad tanúbizonyságot.

Forrás: phys.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.