Hogyan segíthet a legöregebb földi fosszília, a marsi élet utáni kutatásban?

Bizonyítékot találtak rá, hogy a földi élet sokkal korábban alakulhatott ki, mint azt korábban gondolták. A felfedezés felveti a lehetőségét, hogy más bolygókon is lehet élet, legfőképp a Marson.

Mikroszkópikus baktériumok maradványait fedezték fel a kanadai Quebec területén lévő Nuvvuagittuq zöldkő-övezetben, amit a föld legősibb üledékes kőzetei építenek fel. A tudósok becslései szerint, a maradvány 3,7 milliárd éves, de akár a 4,28 milliárd évet is elérheti. Ezzel több százmillió évet verve rá a korábbi legöregebb mintára.

“A felfedezés legizgalmasabb része, hogy a baktérium a Föld evolúciójának ebben a korai szakaszában is fenn tudott maradni, ami természetesen felveti a kérdést, hogy egyedül vagyunk-e a Naprendszerben, vagy az egész Univerzumban,” mondta Matthew Dodd University College London (UCL) doktoriját végző hallgatója, aki a tanulmány első szerzője volt. “Ha az élet csak rövid ideje jelent meg, akkor mennyi esély lenne rá, hogy az más bolygókon is kialakuljon, vagy csak a Föld ennyire különleges eset?”

A parányi fosszíliák, olyan mikroorganizmusok maradványai, melyeknek mérete az emberi haj vastagságánál is sokkal kisebb. Úgy gondolják, hogy a Nuvvuagittuq köveit, a vasban gazdag mélytengeri hidrotermális kürtők rendszere hozta létre, amit sokan a földi élet kialakulásának bölcsőjeként tartanak számon. Ezek a kőzeteket nagyrészt szilícium-dioxidból és hematitból épülnek fel.

“A felfedezésünk megerősíti a feltevést, hogy az élet a tengerfenék forró kürtői körül alakult ki,” mondta Dodd. “Az életnek az ilyen módú megjelenését, más bizonyítékok is a alátámasztják, ilyen például a nemrégiben felfedezett 3 700 millió éves üledék dombok, amelyeket már mikroorganizmusok alakítottak ki.”

Ez a felfedezés előtt a legöregebb mikrofosszíliát Nyugat Ausztráliában találták, ami nagyjából 3,4 milliárd éves volt, amiből a tudósokat arra következtetettek, hogy az élet 3,7 milliárd éve jött létre. Viszont ez az új felfedezés már arra utal, hogy az élet vélhetőleg 4,5 milliárd éve indult, ami csupán 100 millió évre van, a Föld keletkezesétől.

“Az általunk talált mikrofosszíliák 300 millió évvel idősebbek mint a korábban legöregebbnek gondoltak,” mondta Dr. Dominic Papineau, az UCL geológia és csillagászat professzora. “Így csak pár száz millió év választja el őket a Naprendszer és égitestjei kialakulásától.”

A kövekben talált fosszíliák felépítése gömbalakú volt, és mivel a kőzet hematitből épül fel, nagy hasonlóságot mutatott a Marson talált hematittel, amiben szintén gömb alakú csomókat fedeztek fel, még 2004-ben. Ezeket a gömbszerű kiválásokat, a Földön a lyukacsos kőzeten átfolyó, hatalmas mennyiségű talajvíz okozhatta, és egy kémiai reakciónak köszönhetően megindult az ásványok kiválása, ami egy gömb rétegeit kezdte formálni.

Ezek a gömbök újra felpezsdíthetik a marsi élet utáni hajszát, mivel egy korábbi kutatás szerint, a földön ,a baktériumok miatt alakulnak ki ezek a csomók ilyen mértékben.

“Ezeknek a formáknak a pontos kialakulását még a Földön sem ismerjük teljesen,” mondta Papineau. “Még nem tudjuk, hogy a szerves anyagoknak milyen szerepe van ebben a folyamatban.”

Mind az Opportunity, a Spirit és a Curiosity mars rover is találtak arra utaló nyomokat, hogy a Mars felszínén korábban volt víz. Ezen felül a Curiosity szén, hidrogén, nitrogén és oxigén elemek nyomait is felfedezte – amik a földi élet alapkövei. Talált még kén alapú molekulákat, különböző formában, ami energiaforrásként szolgálhatott a mikrobák számára. Ha a Mars tényleg melegebb és ‘vizesebb’ volt a múltban, amire a bizonyítékok is utalnak, akkor tökéletes helyszín lehetett az élet kialakulásához.

Természetesen a Földön talált fosszíliák nem bizonyítják, hogy a Marson korábban volt élet, vagy, hogy esetleg jelenleg is van. A Curiosity rover felfedezései alapján azonban lehetséges, hogy a korai Marson, a földihez nagyon hasonlóak voltak a körülmények, így akár az élet is kialakulhatott.

Forrás: universetoday.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.