Hogyan szoktak hozzá az emberek az arzénhez?

A chilei Atacama Sivatagban élő emberek rendelkeznek egy génváltozattal, ami lehetővé teszi  számukra, hogy megbirkózzanak a régióban természetesen kialakult magas arzén szinttel.

Az arzén a sivatagban lévő kőzetekből szivárog, az amúgy is szegényes vízkészletbe, ezzel a biztonságos 10 microgramm per liternél 100-szor magasabb koncentrációjú arzénnek teszi ki a Camarones Völgyben élő embereket.

Camarones völgy

Mauricio Moraga, a Chile Egyetemről, munkatársaival összehasonlította a területen élő 50 ember génállományát, másik 92 ember génállományával, akik az ország más, alacsonyabb arzén koncentrációjú részein éltek. Sikeresen azonosítottak egy mutációt, ami lehetővé teszi a arzén metiltranszferáz enzim számára, hogy sokkal hatékonyabban dolgozza fel az elemet. Ez az enzim sokkal gyakoribb volt a Camarones Völgyben elő emberekben.

Az ott élő emberek 70 százalékánál volt jelen a legnagyobb védetséget adó gén, ami jelentősen magasabb mint a populáció többi részében. A tanulmány szerint, ezek az emberek több mint 7000 év alatt alakították ki a természetes ellenállásukat az arzénnel szemben.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.