Hogyan védekezik egy molekula a sugárzás ellen?

Amikor a genetikai kódunkat tartalmazó molekulák sérülésnek vannak kitéve, védekezni kezdenek az elszakadás és a mutáció ellen.

Például, amikor a DNS-t UV fény éri, a sugárzás okozta többletenergiát a magjában lévő egyik hidrogén kilökésével védi ki, így megőrizve a többi kémiai kötést a rendszerben.

Hogy jobban megértsék ezt a folyamatot, a tudósok röntgensugarakkal bombáztak egy egyszerűbb molekulát, a 2-tiopiridon-t. Ez a molekula egy olyan kémiai átalakulásban játszik szerepet, ami a DNS alkotóelemeinél is előfordul. A kutatók a molekula nitrogén atomjait figyelték, amíg azt röntgen impulzusok érték mindössze femtoszekundumokig.

“Jelenleg még igyekszünk egyszerűen megközelíteni a dolgokat,” mondta Sebastian Eckert, a kutatás vezetője a Potsdam Egyetemről. “Sokkal egyszerűbb felismerni a gerjesztés hatásait a 2-tiopiridon molekulán mivel az elég kicsi, és csak egy nitrogén van benne.”

Ez az első olyan módszer amivel a röntgensugarak felhasználásával a femtoszekondumok alatt lejátszódó változások is megfigyelhetőek. Ez a rendkívül rövid időintervallum azért olyan fontos mivel a molekulák ennyi idő alatt lökik ki a protonokat magukból a fény hatására.

“Az LCLS (Linac Coherent Light Source) – a fényforrás amit a kísérlethez használtak – az egyetlen olyan röntgen fényforrás, ami elég fotont biztosít a kísérlethez,” mondta Munira Khalil, a tanulmány társszerzője. “A mérésekhez rendkívül sok fotonra van szükség, erős fény impulzusra, hogy elkapjuk a hatást akció közben.”

A kutatók elsősorban a nitrogén atom körüli kötésekre koncentráltak és megállapították, hogy a fény a nitrogén hidrogén kötéseket bontja fel. Ezután az együttműködésben a kutatók összetettebb molekulák viselkedését igyekeznek majd megvizsgálni.

Forrás: wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.