Hosszabb ideig élhetnek a csípős paprika kedvelői

Larner Orvosi Egyetem és a Vermont Egyetem kutatócsapata felfedezte, hogy a vörös csili paprika fogyasztói hosszabb ideig élnek – 13%-al alacsonyabb az elhalálozási rátájuk, ami főleg a szívbetegségek és az agyvérzések terén volt igazán jelentős.

Már évszázadokkal ezelőtt is úgy gondolták, hogy a paprikának és más fűszereknek jótékony hatása van bizonyos betegségekkel szemben, azonban csili paprika fogyasztását eddig még csak egy nagyobb mértékű kínai kutatásban vizsgálták – aminek adatait a mostaniban is felhasználták.

Az összesen 16000 amerikai 23 évet felölelő adatait magába foglaló Nemzeti Egészség és Tápanyag Felmérés III adatait használták fel a kutatók, hogy kiderítsék milyen hatással van a csili paprika fogyasztás az emberekre. A csapat arra jutott, hogy összehasonlítva az átlaggal a csili paprika fogyasztók “fiatalabb házas mexikói-amerikai fehér férfiak voltak, akik dohányoznak, alkoholt fogyasztanak és több zöldséget és húst fogyasztanak az átlagnál”. A kutatók ezután megvizsgálták a csoportban bekövetkező haláleseteket és azok kiváltó okát.

“Annak ellenére hogy a messze vagyunk még attól, hogy pontosan tudjuk a paprikai milyen módon késlelteti az elhalálozást, a tranziens receptor potenciál (TRP) csatornának, ami a kapszaicinhez (A csili paprika fő komponense) hasonló csípős anyagok fő receptora, szerepe lehet a felfedezett kapcsolatban,” írták a tanulmány szerzői.

Ezt azért gondolják a kutatók mivel már több korábbi tanulmány feltételezte, hogy valamiféle kapcsolat van a kapszaicin és bizonyos sejti és molekuláris mechanizmusokban, amik megakadályozhatják az elhízást, segíthetik a szabályozhatják a szívkoszorúér véráramlását és antibakteriális hatásai is lehetnek – amivel közvetett módon segíthetik az embereket a bél mikrobióta összetételének megváltoztatásával.

“Mivel a tanulmányunk hozzáad a korábbi felfedezések általánosíthatóságához, a csili paprika – vagy akár más csípős ételek – fogyasztása ajánlottá válhat és/vagy más kutatásokat is támogathat klinikai vizsgálat formában,” mondta Mustafa Chopan, a tanulmány egyik szerzője.

Forrás: journals.plos.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.