Hosszú kialvatlanság után az agy elkezdi felfalni magát

A hosszan tartó ébrenléttel kárt tehetünk az agyunkban. A krónikusan kialvatlan egerekben túlműködnek azok az agysejtek, amelyek az elhasznált sejtek elpusztításáért és megemésztéséért felelősek.

Rövid távon ez hasznos lehet – eltakarítani a potenciálisan veszélyes sejtmaradványokat és újjáépíteni az elhasználódott kapcsolatokat, ezzel megőrizve az agy egészségét. Azonban hosszútávon problémákhoz vezethet, ezzel magyarázatot adva hogy a krónikus alvás hiány miért növel az Alzheimer kór és más neurológiai rendellenességek kockázatát.

Michele Bellesi, Marche Politechnikai Egyetemről, munkatársaival alvástól megfosztott egerek tanulmányozásával jutott erre a következtetésre. A csapat tagjai összehasonlították azoknak az egereknek az agyát, amik addig aludhattak amíg akarnak, azokkal amiket a tudósok szándékosan nyolc órával tovább tartottak ébren. Az egerek egy másik csoportját pedig 5 napig folyamatosan ébren tartották – ezzel szimulálva a krónikus álmatlanság hatásai.

A csapat kiemelten a gliasejteket vizsgálta, amik az agy karbantartásáért felelősek. Korábbi tanulmányok már bebizonyították hogy a gének amik ezeknek a sejteknek az aktivitását szabályozzák sokkal aktívabbak egy hosszú alvástól megfosztott időszak után.

Bellisi csapata azt találta hogy a zavartalan alvás után az asztrociták – ami az agyban lévő felesleges szinapszisok megszüntetéséért felelős – csak a szinopszisok 6%-ában voltak aktívak, szemben a nyolc óra alvást elvesztett egerek 8%-os és a krónikusan kialvatlan állatok 13,5%-os aktivitásával.

“Először sikerült megmutatnunk hogy a szinapszisok egy részét az asztrociták az alvás vesztés miatt egyszerűen felfalják,” mondta Bellesi.

De az eddigi tudásunk szerint ez akár jó dolog is lehet, mivel a változtatások nagy része a legnagyobb szinapszisokat érintette – amik érettebbek és többet használtak a többieknél. Azonban a csapat azt is észrevette hogy a mikroglia sejtek – a sérült sejteket és sejttörmeléket kereső sejtek – aktivitása is megnőtt krónikus kialvatlanság következtében.

“Ez egy aggasztó felfedezés,” mondta Bellesi. “…folyamatos mikroglia sejt aktivitást figyeltek meg az Alzheimer kór és már neurológiai betegségben szenvedőknél is.”

Az viszont még kérdéses hogy a hosszabb alvás segíthet e megvédeni az agyat vagy meg szabadítja e azt néhány álmatlan éjszaka hatásától. A kutatók következő tanulmány épp ennek a kiderítését tűzte ki célul – megnézni hogy ez a hatás a kialvatlanság után meddig áll fenn.

Forrás: jneurosci.org | Kép: GerryShaw / Wikipedia

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.