Kategóriák Ember

Hosszú kialvatlanság után az agy elkezdi felfalni magát

A hosszan tartó ébrenléttel kárt tehetünk az agyunkban. A krónikusan kialvatlan egerekben túlműködnek azok az agysejtek, amelyek az elhasznált sejtek elpusztításáért és megemésztéséért felelősek.

Rövid távon ez hasznos lehet – eltakarítani a potenciálisan veszélyes sejtmaradványokat és újjáépíteni az elhasználódott kapcsolatokat, ezzel megőrizve az agy egészségét. Azonban hosszútávon problémákhoz vezethet, ezzel magyarázatot adva hogy a krónikus alvás hiány miért növel az Alzheimer kór és más neurológiai rendellenességek kockázatát.

Michele Bellesi, Marche Politechnikai Egyetemről, munkatársaival alvástól megfosztott egerek tanulmányozásával jutott erre a következtetésre. A csapat tagjai összehasonlították azoknak az egereknek az agyát, amik addig aludhattak amíg akarnak, azokkal amiket a tudósok szándékosan nyolc órával tovább tartottak ébren. Az egerek egy másik csoportját pedig 5 napig folyamatosan ébren tartották – ezzel szimulálva a krónikus álmatlanság hatásai.

A csapat kiemelten a gliasejteket vizsgálta, amik az agy karbantartásáért felelősek. Korábbi tanulmányok már bebizonyították hogy a gének amik ezeknek a sejteknek az aktivitását szabályozzák sokkal aktívabbak egy hosszú alvástól megfosztott időszak után.

Bellisi csapata azt találta hogy a zavartalan alvás után az asztrociták – ami az agyban lévő felesleges szinapszisok megszüntetéséért felelős – csak a szinopszisok 6%-ában voltak aktívak, szemben a nyolc óra alvást elvesztett egerek 8%-os és a krónikusan kialvatlan állatok 13,5%-os aktivitásával.

“Először sikerült megmutatnunk hogy a szinapszisok egy részét az asztrociták az alvás vesztés miatt egyszerűen felfalják,” mondta Bellesi.

De az eddigi tudásunk szerint ez akár jó dolog is lehet, mivel a változtatások nagy része a legnagyobb szinapszisokat érintette – amik érettebbek és többet használtak a többieknél. Azonban a csapat azt is észrevette hogy a mikroglia sejtek – a sérült sejteket és sejttörmeléket kereső sejtek – aktivitása is megnőtt krónikus kialvatlanság következtében.

“Ez egy aggasztó felfedezés,” mondta Bellesi. “…folyamatos mikroglia sejt aktivitást figyeltek meg az Alzheimer kór és már neurológiai betegségben szenvedőknél is.”

Az viszont még kérdéses hogy a hosszabb alvás segíthet e megvédeni az agyat vagy meg szabadítja e azt néhány álmatlan éjszaka hatásától. A kutatók következő tanulmány épp ennek a kiderítését tűzte ki célul – megnézni hogy ez a hatás a kialvatlanság után meddig áll fenn.

Forrás: jneurosci.org | Kép: GerryShaw / Wikipedia

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.