Kategóriék Ember

Hosszú kialvatlanság után az agy elkezdi felfalni magát

A hosszan tartó ébrenléttel kárt tehetünk az agyunkban. A krónikusan kialvatlan egerekben túlműködnek azok az agysejtek, amelyek az elhasznált sejtek elpusztításáért és megemésztéséért felelősek.

Rövid távon ez hasznos lehet – eltakarítani a potenciálisan veszélyes sejtmaradványokat és újjáépíteni az elhasználódott kapcsolatokat, ezzel megőrizve az agy egészségét. Azonban hosszútávon problémákhoz vezethet, ezzel magyarázatot adva hogy a krónikus alvás hiány miért növel az Alzheimer kór és más neurológiai rendellenességek kockázatát.

Michele Bellesi, Marche Politechnikai Egyetemről, munkatársaival alvástól megfosztott egerek tanulmányozásával jutott erre a következtetésre. A csapat tagjai összehasonlították azoknak az egereknek az agyát, amik addig aludhattak amíg akarnak, azokkal amiket a tudósok szándékosan nyolc órával tovább tartottak ébren. Az egerek egy másik csoportját pedig 5 napig folyamatosan ébren tartották – ezzel szimulálva a krónikus álmatlanság hatásai.

A csapat kiemelten a gliasejteket vizsgálta, amik az agy karbantartásáért felelősek. Korábbi tanulmányok már bebizonyították hogy a gének amik ezeknek a sejteknek az aktivitását szabályozzák sokkal aktívabbak egy hosszú alvástól megfosztott időszak után.

Bellisi csapata azt találta hogy a zavartalan alvás után az asztrociták – ami az agyban lévő felesleges szinapszisok megszüntetéséért felelős – csak a szinopszisok 6%-ában voltak aktívak, szemben a nyolc óra alvást elvesztett egerek 8%-os és a krónikusan kialvatlan állatok 13,5%-os aktivitásával.

“Először sikerült megmutatnunk hogy a szinapszisok egy részét az asztrociták az alvás vesztés miatt egyszerűen felfalják,” mondta Bellesi.

De az eddigi tudásunk szerint ez akár jó dolog is lehet, mivel a változtatások nagy része a legnagyobb szinapszisokat érintette – amik érettebbek és többet használtak a többieknél. Azonban a csapat azt is észrevette hogy a mikroglia sejtek – a sérült sejteket és sejttörmeléket kereső sejtek – aktivitása is megnőtt krónikus kialvatlanság következtében.

“Ez egy aggasztó felfedezés,” mondta Bellesi. “…folyamatos mikroglia sejt aktivitást figyeltek meg az Alzheimer kór és már neurológiai betegségben szenvedőknél is.”

Az viszont még kérdéses hogy a hosszabb alvás segíthet e megvédeni az agyat vagy meg szabadítja e azt néhány álmatlan éjszaka hatásától. A kutatók következő tanulmány épp ennek a kiderítését tűzte ki célul – megnézni hogy ez a hatás a kialvatlanság után meddig áll fenn.

Forrás: jneurosci.org | Kép: GerryShaw / Wikipedia

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével készítettek szimulációt arról, hogy az információ hogyan "oszlana szét" egy fekete lyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.