Kategóriák Tech

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak.

A projekt még 2014-ben indult, amikor is Taher Saif, mérnök professzor, és Rashid Bashir biomérnök professzor, összeálltak és sikeresen elkészítettek több olyan önműködő biorobotot, amelyeket patkányokból vett szívizom sejtekkel működtettek.

Az első ilyen úszó robotok a spermium sejtek ihlették, viszont csupán az úszásra a környezetük észlelésére és bármilyen döntéshozatalra nem voltak képesek.

A most kifejlesztett biorobotoknál egy lépéssel tovább mentek és ezek már kettő farokkal rendelkeztek, melyeket vázizom szövetek alkottak és irányításukért neuronok feleltek. A neuronok stimulálásához – és ezáltal a robot irányításához – pedig fényt használtak. Az ehhez szükséges szöveteket és neuronokat egerektől vett őssejtekből állították elő.

Miután meggyőződtek a robot működőképességében a kutatók az úszási sebesség optimalizálásán kezdtek dolgozni. Ehhez számítógépes modelleket használtak, amelyekkel gyorsan meg tudták vizsgálni a különböző tényező úszási sebességre gyakorolt hatását.

A technológia még gyerekcipőben jár és a robotok még csak kevés erő kifejtésére képesek – ezzel nehezítve a mozgásukat, főleg ha külső környezeti hatások is képbe kerülnek. Azonban emiatt a figyelem inkább a vázszerkezetük és például az úszóik tulajdonságainak módosítására fordult.

A kutatók szerint viszont a tanulmány fő eredménye nem az optimalizálás módja, hanem az hogy képessé váltak biorobotok neuronokon keresztül történő irányítására. Ez a csapat szerint rengeteg összetettebb biohibrid rendszer fejlesztése előtt kaput nyithat.

Ezek a próbálkozások, hogyha sikerrel járnak olyan összetett biorobotokat eredményezhetnek, amelyek emberi irányítás nélkül is képesek felismerni a környezetüket és ez alapján döntést hozni.

Azonban a szakértők szerint a technológia terjedésében komoly problémát jelenthet az, hogy az élő organizmusokhoz hasonlóan két ugyanolyan fajta biorobot sem teljesen egyforma – és tulajdonságaiban is lényeges különbségek lehetnek -, ami miatt egyes feladatok elvégzésére alkalmatlanok lehetnek.

Forrás: pnas.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A ketamin megoldást jelenthet a túlzott alkoholfogyasztásra

Egy új kísérleti tanulmány szerint egy egyszeri ketamin kezeléssel lényegesen lecsökkenthető a rendszeresen fogyasztók alkohol mennyisége. A vizsgálat során az…

2019-12-07

Hatalmas pusztítást okozhatott volna a Anak Krakatoa keltette cunami

Egy új kutatás szerint az Anak Krakatoa vulkán 2018-as kitörése keltette több mint 100 méteres hullámok hatalmas pusztítást eredményezhettek volna,…

2019-12-07

Gombák segítik az új gyógyszerek felfedezését

Több tízezer gomba által létrehozott vegyületek alkotta hatalmas adatbázis segítheti az új gyógyszerek felfedezését. A Hubrecht Intézet kutatói a Westerdijk…

2019-12-07

Az emberek együtt fejlődtek az immunrendszeri betegségekkel

A halálos fertőzések elleni védő egyes mutációk fogékonnyá tesznek bennünket bizonyos gyulladásos és autoimmun betegségekre - mint a Crohn-betegség. A…

2019-12-07

Elkészültek az első mesterséges neuronok, melyek forradalmasíthatják a krónikus betegségek kezelését

Most először sikerült egy szilícium alapú chippel a valódiakkal megegyezően működő mesterséges neuronokat létrehozni. Az eredményeznek hatalmas jelentősége lehet több…

2019-12-07

Szén-dioxid diétára neveltek baktériumokat laboratóriumi környezetben

Több hónap leforgása alatt izraeli kutatók létrehoztak egy olyan Escherichia coli fajtát, ami a szerves vegyületek helyett szén-dioxidból nyeri ki…

2019-12-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom