Kategóriák Tech

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak.

A projekt még 2014-ben indult, amikor is Taher Saif, mérnök professzor, és Rashid Bashir biomérnök professzor, összeálltak és sikeresen elkészítettek több olyan önműködő biorobotot, amelyeket patkányokból vett szívizom sejtekkel működtettek.

Az első ilyen úszó robotok a spermium sejtek ihlették, viszont csupán az úszásra a környezetük észlelésére és bármilyen döntéshozatalra nem voltak képesek.

A most kifejlesztett biorobotoknál egy lépéssel tovább mentek és ezek már kettő farokkal rendelkeztek, melyeket vázizom szövetek alkottak és irányításukért neuronok feleltek. A neuronok stimulálásához – és ezáltal a robot irányításához – pedig fényt használtak. Az ehhez szükséges szöveteket és neuronokat egerektől vett őssejtekből állították elő.

Miután meggyőződtek a robot működőképességében a kutatók az úszási sebesség optimalizálásán kezdtek dolgozni. Ehhez számítógépes modelleket használtak, amelyekkel gyorsan meg tudták vizsgálni a különböző tényező úszási sebességre gyakorolt hatását.

A technológia még gyerekcipőben jár és a robotok még csak kevés erő kifejtésére képesek – ezzel nehezítve a mozgásukat, főleg ha külső környezeti hatások is képbe kerülnek. Azonban emiatt a figyelem inkább a vázszerkezetük és például az úszóik tulajdonságainak módosítására fordult.

A kutatók szerint viszont a tanulmány fő eredménye nem az optimalizálás módja, hanem az hogy képessé váltak biorobotok neuronokon keresztül történő irányítására. Ez a csapat szerint rengeteg összetettebb biohibrid rendszer fejlesztése előtt kaput nyithat.

Ezek a próbálkozások, hogyha sikerrel járnak olyan összetett biorobotokat eredményezhetnek, amelyek emberi irányítás nélkül is képesek felismerni a környezetüket és ez alapján döntést hozni.

Azonban a szakértők szerint a technológia terjedésében komoly problémát jelenthet az, hogy az élő organizmusokhoz hasonlóan két ugyanolyan fajta biorobot sem teljesen egyforma – és tulajdonságaiban is lényeges különbségek lehetnek -, ami miatt egyes feladatok elvégzésére alkalmatlanok lehetnek.

Forrás: pnas.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hanggal és fénnyel együtt értek el hatalmas adatátviteli sebességet

Kutatók áttörést értek el a terahertz-es kvantum lézerek terén, melyekkel így már akár 100 Gbit/s-es adatátviteli sebességet is el tudtak…

2020-02-18

Megfelelő stimulációval is ‘felébreszthető’ az öntudat

Az idegtudomány egyik központi kérdése, hogy mi is az öntudat és hogy az agy mely részéből ered. Egy új kutatás…

2020-02-18

Már karnyújtásnyira van a fotoszintézis teljes megértése

A növények már több száz millió éve nyerik éltető energiájukat a napból, viszont az algák és a fotoszintetizáló baktériumok még…

2020-02-11

Az egyik eddigi legnagyobb rákkutató projekt megmutatja milyen mutációk állnak a betegségek mögött

Egy hatalmas nemzetközi tanulmány keretében rögzítik a rákos megbetegedések kiváltó okait, ezzel azt célozva, hogy olyan DNS hibákat tudjanak kimutatni,…

2020-02-11

A Föld keringési pályájának megváltozása is komoly szerepet játszott a tömeges kihalásokban

Egyre biztosabbak vagyunk benne, hogy a globális klímaváltozás mögött az emberi tevékenységek hatásai rejlenek és ezzel fokozatosan közelítünk a hatodik…

2020-02-11

Egyes darazsak képesek az arcfelismerésre

Egy darázs faj tagjai képesek megkülönböztetni társaikat az arcuk alapján. Ez a rovarok körében rendkívül ritka és a faj csoportos…

2020-02-03

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom