Kategóriák Tech

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak.

A projekt még 2014-ben indult, amikor is Taher Saif, mérnök professzor, és Rashid Bashir biomérnök professzor, összeálltak és sikeresen elkészítettek több olyan önműködő biorobotot, amelyeket patkányokból vett szívizom sejtekkel működtettek.

Az első ilyen úszó robotok a spermium sejtek ihlették, viszont csupán az úszásra a környezetük észlelésére és bármilyen döntéshozatalra nem voltak képesek.

A most kifejlesztett biorobotoknál egy lépéssel tovább mentek és ezek már kettő farokkal rendelkeztek, melyeket vázizom szövetek alkottak és irányításukért neuronok feleltek. A neuronok stimulálásához – és ezáltal a robot irányításához – pedig fényt használtak. Az ehhez szükséges szöveteket és neuronokat egerektől vett őssejtekből állították elő.

Miután meggyőződtek a robot működőképességében a kutatók az úszási sebesség optimalizálásán kezdtek dolgozni. Ehhez számítógépes modelleket használtak, amelyekkel gyorsan meg tudták vizsgálni a különböző tényező úszási sebességre gyakorolt hatását.

A technológia még gyerekcipőben jár és a robotok még csak kevés erő kifejtésére képesek – ezzel nehezítve a mozgásukat, főleg ha külső környezeti hatások is képbe kerülnek. Azonban emiatt a figyelem inkább a vázszerkezetük és például az úszóik tulajdonságainak módosítására fordult.

A kutatók szerint viszont a tanulmány fő eredménye nem az optimalizálás módja, hanem az hogy képessé váltak biorobotok neuronokon keresztül történő irányítására. Ez a csapat szerint rengeteg összetettebb biohibrid rendszer fejlesztése előtt kaput nyithat.

Ezek a próbálkozások, hogyha sikerrel járnak olyan összetett biorobotokat eredményezhetnek, amelyek emberi irányítás nélkül is képesek felismerni a környezetüket és ez alapján döntést hozni.

Azonban a szakértők szerint a technológia terjedésében komoly problémát jelenthet az, hogy az élő organizmusokhoz hasonlóan két ugyanolyan fajta biorobot sem teljesen egyforma – és tulajdonságaiban is lényeges különbségek lehetnek -, ami miatt egyes feladatok elvégzésére alkalmatlanok lehetnek.

Forrás: pnas.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Célegyenesben Kína a 2020-as károsanyag kibocsátási célkitűzéseiben

A University College London kutatónak közreműködésével készített felmérés szerint jelentős mértékben csökkent 2014 és 2017 között a kínai hőerőművek károsanyag…

2019-10-11

Trópusi erdőben találtak új antibiotikumot

A Rutgers Egyetem kutatói egy nemzetközi közreműködés keretében felfedeztek egy új antibiotikumot, amit a mexikói trópusi erdők talajában élő baktériumok…

2019-10-11

24,8 százalékos hatásfokot értek el az olcsó perovszkit alapú nap celláknál

A kínai Nanjing és a kanadai Toronto Egyetemek kutatócsapatának sikerült elkészítenie egy teljes perovszkit tandem nap cellát. Az új celláról…

2019-10-11

Az első exobolygó felfedezője szerint a benépesítésük lehetetlen feladat lenne

Michel Mayor, svájci Nóbel-díjas kutató szerint az emberek soha nem fogják benépesíteni a Naprendszeren kívül eső bolygókat, mivel ahhoz túl…

2019-10-11

Új szintre lépett a lítium-szén dioxid akkumulátorok fejlesztése

A lítium-szén dioxid akkumulátorokon alapuló energiatározó rendszerek azért vívtak ki elismerést maguknak az elmúlt években, mivel elméletileg akár hétszer magasabb…

2019-10-03

2000 atom volt egyszerre két helyen az új kvantum rekordnál

A Bécs és a Basel Egyetemek közreműködésében eddig nem látott méretekben tesztelték a kvantum szuperpozíció elméletét. A kísérletben összesen több…

2019-09-26

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom