Így alakulhatott ki az első RNS

Az UCL által vezetett kutatócsapat azt találta, hogy az élet kialakulása előtti Földön mindössze egy folyamat lehet a felelős a nukleotidok elkészítéséért.

A nukleotidok létfontosságúak a földi élet minden formájához mivel ők alkotják a DNS és az RNS építőköveit. A molekulák első kialakulása már hosszú ideje foglalkoztatja a kutatókat és segíthet az élet eredetének megfejtésében.

Az UCL, Harvard Egyetem és a Massachusetts Általános Kórház kutatói azt javasolják, hogy mindkét nukleotid típus – purinok és pirimidinek – egyetlen folyamat keretében együtt is kialakulhattak. Korábban a tudósok úgy gondolták, hogy ez lehetetlen és a két csoport kialakulásához összeférhetetlen környezeti tényezőkre van szükség.

“Új perspektívával szolgálunk, hogy hogyan alakultak ki az eredeti RNS molekulái és egy egyszerű kémiai megoldást találtunk, ami képes lehetett a purin és a pirimidin nukleotidok kialakítására az élet hajnalán,” mondta Matthew Powner, a tanulmány egyik szerzője. “Az RNS minden földi élet alapja és az élet kialakulásakor ez volt az első információhordozó, de az elkészítéséhez purin és pirimidin nukleotidokra is szükség van. Az elmúlt több mint 50 évben nem kaptunk meggyőző választ ennek a problémának a megoldására.”

A purin és a pirimidin nukleotidok összekapcsolódnak egymással és így egy speciális molekuláris interakció jön létre, ami módot ad az információ sokszorosítására és átadására molekuláris szinten, ezzel megteremtve a genetika, a szaporodás és az evolúció alapjait.

A tanulmányban vizsgált reakcióban a 8-oxo-adenozin és a 8-oxo-inozin – purin ribonukleotidok – képesek voltak ugyanolyan körülmények között létrejönni mint a pirimidin ribonukleotidjai, és az is kiderült, hogy lehet olyan kémiai perkurzor molekula ami mindkét ribonukleotidnak képes alapul szolgálni.

Forrás: nature.com | Kép: artofthecell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.