Kategóriák Tech

Így halad a kínai kísérleti fúziós reaktor

A kínai tudósok által megépített úttörő fúziós erőmű jól mutatja, hogy Peking tényleg komolyan gondolja a tiszta energia alapú technológiák bevezetését és a szakértők szerint az erőmű 2050-re üzembe helyezhető lesz.

Az EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) névre keresztelt fánk alakú tokamak típusú fúziós erőmű a Napban zajló folyamatokhoz hasonlóan termel áramot. A berendezés a kínai Anhui tartomány keleti részén épült fel egy tó közvetlen közelében.

A létesítmény már 2017-ben is hozott világraszóló sikereket a kutatói számára, amikor is képesek voltak a nukleáris fúzió fenntartására több mint 100 másodpercig, amíg a múlt novemberben a 100 millió C°-os főmérsékletet is elérték vele – ami hatszor melegebb mint a Nap magja.

Ez a hihetetlenül magas hőmérséklet elengedhetetlen lehet a fúziós reakciókhoz, amivel a remények szerint közel kifogyhatatlan energiát lehetne termelni.

Az EAST fő reaktorát egy beton tömb veszi körül, amiből helyenként csövek és kábelek türemkednek ki összekötve a reaktort más berendezésekkel és tetején ott lobog az elmaradhatatlan vörös zászló.

Az EAST része az ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) projektnek is, aminek fő célja a fúziós energia lehetőségeinek vizsgálata és működőképességének igazolása. A projektet az EU, Japán, Kína, Oroszország, Dél-Kórea és az USA is támogatja.

A több milliárd dolláros projekt keretében most egy minden eddiginél nagyobb és hatékonyabb tokamak típusú fúziós reaktort építenek a Franciaország déli részén húzódó Provence területén, amihez az összes korábbi kísérleti reaktor vizsgálatával szerzett adatokat felhasználják majd.

A fúziós energiára sokan az energiatermelés “Szent Gráljaként” tekintenek. A folyamat során a nevéhez hűen atom magok egyesülnek, ami hatalmas energia felszabadulással jár – ez a atomfegyvereknél és atomerőműveknél használt folyamat ellentéte, mivel ott az atomok hasadása termel energiát.

A fúziós energia használata nem jár együtt káros gázok kibocsátásával, kisebb a balesetek esélye, amíg az anyagok lehetséges rossz kézbe kerülése is kevésbé veszélyes.

Azonban a fúzió elérése nagyon nehéz feladat és hatalmas költségekkel jár együtt – az ITER projekt eddig nagyjából 22,5 milliárd dollárba került.

Kínai mérnökök szerint az ország reaktora egyes területeken még lényegesen elmarad az amerikai és japán tokamakokhoz képes, viszont a teszt reaktoruk kiemelten gyorsan fejlődött az elmúlt 20 évben és Peking nagy összegekkel támogatja a projektet.

Az ország már 2017-ben is hangot adott annak, hogy erősen motiváltak a fúziós energia terén és abban is egyetértenek, hogy a célok eléréséhez egy ország magában kevés. Ezért is döntöttek úgy hogy csatlakoznak az ITER-hez.

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A majmok gondolkodása rugalmasabb lehet mint az embereké

A Georgia Állami Egyetem új kutatása szerint, amikor arról van szó, hogy új hatékonyabb megoldásokat keresünk egy probléma megoldására, akkor…

2019-11-16

Sikeres volt az első szupravezető szélturbina tesztje

Sikerrel zárult az első szupravezető rotorral ellátott szélturbina tesztje. A 3,6 megawattos előállítására képes turbinát az EcoSwing tervezte és gyártotta…

2019-11-16

Megfejtették a fotoszintézist irányító fehérje szerkezetének titkát

A kutatóknak sikerült megfejteniük a fotoszintézisben kulcsfontosságú szerepet betöltő egyik vegyület felépítését. Szakértők szerint ezzel megnyílhat a lehetőség a folyamat…

2019-11-16

Már ereket is sikerült nyomtatni a mesterséges bőrbe

A Rensselaer Politechnikai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amivel lehetségessé válik a teljesen élő bőr 3D nyomtatása véredényekkel kiegészítve. A…

2019-11-08

A kávé a felére csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát

A Queen's University tudósai felfedezték, hogy a kávét fogyasztók körében lényegesen alacsonyabb a májrák leggyakoribb fajtájában (HCC) szenvedők száma. A…

2019-11-08

Mágneses mezővel szétválasztható ragasztót fejlesztettek ki

A Sussex Egyetem kutatói kifejlesztettek egy ragasztót, aminek ragadását a mágneses mező segítségével meg lehet szüntetni. A csapat szerint így…

2019-11-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom