Kategóriák Tech

Így halad a kínai kísérleti fúziós reaktor

A kínai tudósok által megépített úttörő fúziós erőmű jól mutatja, hogy Peking tényleg komolyan gondolja a tiszta energia alapú technológiák bevezetését és a szakértők szerint az erőmű 2050-re üzembe helyezhető lesz.

Az EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) névre keresztelt fánk alakú tokamak típusú fúziós erőmű a Napban zajló folyamatokhoz hasonlóan termel áramot. A berendezés a kínai Anhui tartomány keleti részén épült fel egy tó közvetlen közelében.

A létesítmény már 2017-ben is hozott világraszóló sikereket a kutatói számára, amikor is képesek voltak a nukleáris fúzió fenntartására több mint 100 másodpercig, amíg a múlt novemberben a 100 millió C°-os főmérsékletet is elérték vele – ami hatszor melegebb mint a Nap magja.

Ez a hihetetlenül magas hőmérséklet elengedhetetlen lehet a fúziós reakciókhoz, amivel a remények szerint közel kifogyhatatlan energiát lehetne termelni.

Az EAST fő reaktorát egy beton tömb veszi körül, amiből helyenként csövek és kábelek türemkednek ki összekötve a reaktort más berendezésekkel és tetején ott lobog az elmaradhatatlan vörös zászló.

Az EAST része az ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) projektnek is, aminek fő célja a fúziós energia lehetőségeinek vizsgálata és működőképességének igazolása. A projektet az EU, Japán, Kína, Oroszország, Dél-Kórea és az USA is támogatja.

A több milliárd dolláros projekt keretében most egy minden eddiginél nagyobb és hatékonyabb tokamak típusú fúziós reaktort építenek a Franciaország déli részén húzódó Provence területén, amihez az összes korábbi kísérleti reaktor vizsgálatával szerzett adatokat felhasználják majd.

A fúziós energiára sokan az energiatermelés “Szent Gráljaként” tekintenek. A folyamat során a nevéhez hűen atom magok egyesülnek, ami hatalmas energia felszabadulással jár – ez a atomfegyvereknél és atomerőműveknél használt folyamat ellentéte, mivel ott az atomok hasadása termel energiát.

A fúziós energia használata nem jár együtt káros gázok kibocsátásával, kisebb a balesetek esélye, amíg az anyagok lehetséges rossz kézbe kerülése is kevésbé veszélyes.

Azonban a fúzió elérése nagyon nehéz feladat és hatalmas költségekkel jár együtt – az ITER projekt eddig nagyjából 22,5 milliárd dollárba került.

Kínai mérnökök szerint az ország reaktora egyes területeken még lényegesen elmarad az amerikai és japán tokamakokhoz képes, viszont a teszt reaktoruk kiemelten gyorsan fejlődött az elmúlt 20 évben és Peking nagy összegekkel támogatja a projektet.

Az ország már 2017-ben is hangot adott annak, hogy erősen motiváltak a fúziós energia terén és abban is egyetértenek, hogy a célok eléréséhez egy ország magában kevés. Ezért is döntöttek úgy hogy csatlakoznak az ITER-hez.

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő…

2019-09-19 4:34 du.

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak. A projekt még 2014-ben indult, amikor is…

2019-09-19 4:25 du.

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.