Kategóriák Tech

Így halad a kínai kísérleti fúziós reaktor

A kínai tudósok által megépített úttörő fúziós erőmű jól mutatja, hogy Peking tényleg komolyan gondolja a tiszta energia alapú technológiák bevezetését és a szakértők szerint az erőmű 2050-re üzembe helyezhető lesz.

Az EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) névre keresztelt fánk alakú tokamak típusú fúziós erőmű a Napban zajló folyamatokhoz hasonlóan termel áramot. A berendezés a kínai Anhui tartomány keleti részén épült fel egy tó közvetlen közelében.

A létesítmény már 2017-ben is hozott világraszóló sikereket a kutatói számára, amikor is képesek voltak a nukleáris fúzió fenntartására több mint 100 másodpercig, amíg a múlt novemberben a 100 millió C°-os főmérsékletet is elérték vele – ami hatszor melegebb mint a Nap magja.

Ez a hihetetlenül magas hőmérséklet elengedhetetlen lehet a fúziós reakciókhoz, amivel a remények szerint közel kifogyhatatlan energiát lehetne termelni.

Az EAST fő reaktorát egy beton tömb veszi körül, amiből helyenként csövek és kábelek türemkednek ki összekötve a reaktort más berendezésekkel és tetején ott lobog az elmaradhatatlan vörös zászló.

Az EAST része az ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) projektnek is, aminek fő célja a fúziós energia lehetőségeinek vizsgálata és működőképességének igazolása. A projektet az EU, Japán, Kína, Oroszország, Dél-Kórea és az USA is támogatja.

A több milliárd dolláros projekt keretében most egy minden eddiginél nagyobb és hatékonyabb tokamak típusú fúziós reaktort építenek a Franciaország déli részén húzódó Provence területén, amihez az összes korábbi kísérleti reaktor vizsgálatával szerzett adatokat felhasználják majd.

A fúziós energiára sokan az energiatermelés “Szent Gráljaként” tekintenek. A folyamat során a nevéhez hűen atom magok egyesülnek, ami hatalmas energia felszabadulással jár – ez a atomfegyvereknél és atomerőműveknél használt folyamat ellentéte, mivel ott az atomok hasadása termel energiát.

A fúziós energia használata nem jár együtt káros gázok kibocsátásával, kisebb a balesetek esélye, amíg az anyagok lehetséges rossz kézbe kerülése is kevésbé veszélyes.

Azonban a fúzió elérése nagyon nehéz feladat és hatalmas költségekkel jár együtt – az ITER projekt eddig nagyjából 22,5 milliárd dollárba került.

Kínai mérnökök szerint az ország reaktora egyes területeken még lényegesen elmarad az amerikai és japán tokamakokhoz képes, viszont a teszt reaktoruk kiemelten gyorsan fejlődött az elmúlt 20 évben és Peking nagy összegekkel támogatja a projektet.

Az ország már 2017-ben is hangot adott annak, hogy erősen motiváltak a fúziós energia terén és abban is egyetértenek, hogy a célok eléréséhez egy ország magában kevés. Ezért is döntöttek úgy hogy csatlakoznak az ITER-hez.

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.