Így segíthetsz az utcákon előkőn az AdjMeleget! Programmal

Az emberi szervezet nem rendelkezik sok védelmi mechanizmussal a hideg ellen. Amikor hideggel találkozunk, testünk első lépésként összeszűkíti a bőr alatti vérereinket és a belső szerveinkre összpontosít. Ezzel a megoldással csökken a bőrünk és a szerveink közötti hőkülönbség. Amint azonban a testünk hőmérséklete a normális 37 fok alá csökken, elkezdünk dideregni.

Szervezetünk így próbál meg hőt termelni, ami részben sikeres, azonban ebben ki is fáradunk. A testünk 35 fokra való lehűlésénél már kényelmetlennek érezzük a hideget, 32 foknál pedig amnézia léphet fel. 27-29 foknál elveszítjük az eszméletünket és ha a testünk tartósan 23 fokos, akkor beáll a halál.

Éppen ezért indította el 2013-ban a Magnet Bank az AdjMeleget! Programját , melynek keretén belül az idei már az ötödik alkalom, amikor 4.500 db izolációs fóliából készült takaró található a MagNet bankfiókjában, amelyet bárki szabadon elvihet és odaadhat az arra rászorulóknak, hogy segítse őket a hideg elleni harcban.

A fóliák a felelősen gondolkodó ügyfelek és járókelők segítő szándékának köszönhetően jutnak el a szükséget szenvedőkhöz. Az ingyenesen elvihető izolációs fóliák a testhő akár 80-90 százalékát is megőrzik, ezzel segítve őket az akár végzetes kihűléssel szemben.

„A közvetlen törődésen, segítésen túl, legalább olyan fontosnak érezzük a program másodlagos hatását: azoknak is lehetőséget adni az elesettebbek felkarolására, akik anyagi helyzetüknél fogva nem engedhetnék meg maguknak, hogy saját zsebből adakozzanak. Mi ehhez adunk ingyen elvihető takarókat, és azt kérjük, hogy mindenki tegyen mellé egy jó szót a szíve mélyéről, mikor azt átadja.” – vallja Pászka Petra, a kezdeményezés elindítója.

A 2016. február 3-i adatfelvételben összesen 10.206 hajléktalan ember vett részt, közülük 3968 fő Budapesten, 6238 fő pedig vidéki városokban élt. Az összes válaszadó közül 3422 ember hajléktalan, 6784 pedig valamely szállásadó intézményben vészeli át a hideget. Vagyis 2016 februárjában legalább tízezer ember élt hajléktalanként (intézményben vagy az utcán) Magyarországon.

A MagNet Bank nem csak a téli időszakban, hanem egész évben lehetőséget nyújt ügyfeleinek, hogy segítsenek a rászorulókon. A Segítő bankkártyával minden egyes vásárlásuk támogatássá válhat. A 2010 óta működő Közösségi Adományozási Program keretén belül az ügyfelek évről évre maguk rendelkezhetnek a MagNet Bank éves nyereségének 10 százalékáról civil szervezetek javára, így támogathatnak olyan kiemelten fontos társadalmi ügyeket, mint például a hajléktalanok megsegítése.

“Szeretnénk, ha a programban résztvevők személyes pozitív tapasztalásai még több spontán kezdeményezést szülnének, és tőlünk függetlenül is, egész évben kitartana a karácsonyi időszakra jellemző szolidaritás.” -mondta Molnár Csaba, a MagNet Bank Közösségfejlesztési Igazgatója.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.