Kategóriák Természet

Ismét növekszik az ózon réteget felfaló vegyületek kibocsátása

Egy furcsa dolog történt a tiltó listán lévő, a Föld ózon rétegében kárt okozó, vegyülettel. A tudósok szerint a tiltások ellenére a kibocsátása nemhogy kevesebb, hanem éppen egyre nagyobb lett – és még nem tudni, hogy pontosan miért.

Amikor 1987-ben létrejött az ózon lyuk az Antarktisz felett, világszerte rengeteg ország megállapodott abban, hogy betiltják az ehhez hozzájáruló vegyületeket – halogénezett szénhidrogének (CFC-k) – előállítását. Ezeknek az intézkedéseknek a hatására csökkent a kibocsátás és a lyuk is elkezdett összehúzódni. Az ózon rétegnek azért van jelentősége mivel kiszűri a Napból érkező UV sugarak egy jelentős részét – melyek bőrrákot, a növények sérülését és több más problémát is okozhatnak.

Azonban 2013-ban a második legelterjedtebb halogénezett szénhidrogén vegyület kibocsátása ismét növekedésnek indult. A CFC11 nevű vegyületet különböző habok, zsír- és folttalanító szerek és a hűtőszekrényeknél is felhasználták őket.

“Ez a legmeglepőbb és legváratlanabb megfigyelés, amit az elmúlt 27 évben láttam,” mondta Stephen Montzka, a felfedezésről készült tanulmány vezető szerzője, a mérési eredmények kapcsán. “A kibocsátás ma közel azonos szinten van a 20 évvel ezelőttivel.”

2006-óta az országok közel nulla termelésről számoltak be a vegyületek terén, azonban a tanulmány szerint 2013 óta mégis 13000 tonnányi került a légtérbe. A vegyületek egy része az épületek szigeteléséhez használt habok illetve a működő gépekből származhat, viszont a kutatócsapat szerint ez még mindig túl kevés ahhoz, hogy ekkora növekedést eredményezzen.

A világszerte több helyen végzett mérések szerint a kibocsátás forrása valahol Kína, Mongólia és Korea közelében keresendő. Ezek a vegyületek más kémiai gyártási folyamatok melléktermékeként is létrejöhetnek, azonban ekkor a gyártók felelőssége begyűjteni és újrahasznosítani őket.

A kutatók szerint vagy valaki nagy mennyiségben állíthat elő a tiltott vegyületből vagy felelőtlenül gyárt olyan vegyi anyagokat, melyek melléktermékként halogénezett szénhidrogéneket eredményeznek.

Független szakértők szerint is “fekete termelésről” lehet szó, ami hogyha továbbra is fenn marad, akkor ismét veszélybe sodorhatja az ózon réteg regenerációját.

Mivel természetes folyamatok évente eltávolítják a légtérben lévő CFC11 2 százalékát, így a koncentráció továbbra is összességében csökkent, viszont az újonnan felerősödő kibocsátás lelassítja ezt a csökkenést – az új kibocsátott CFC11 akár 50 évig is a légtérben maradhat.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.