Kategóriák Tech

Japán kutatók létrehoztak egy ultravékony rugalmas bőr kijelzőt

Egy új ultravékony rugalmas kijelző, amely jól illeszkedik a bőrre, képes egy bőrre helyezhető elektrokardiogram szenzor által kirajzolt mintákat megjeleníteni. Ezt egy vezeték nélküli modullal kombinálva, olyan orvosbiológiai szenzor rendszert kapunk, ami képes a biometrikus adatokat a felhőbe küldeni.

A japán Tokyo Egyetem Mérnöki Karának új kutatási eredményeit az AAAS ausztini Éves Találkozóján tették közzé.

A félvezető technológia fejlődésének köszönhetően most már létrehozhatóak olyan viselhető eszközök, melyek az életjeleinket vezeték nélkül képes okostelefonra küldeni. Az eszközök méréseit pedig valós időben is nézhetik vagy a felhőben akár el is tárolhatják.

Az újonnan kifejlesztett bőr-elektronikai rendszer ennél egy lépéssel tovább megy és az információkat az idősek és magatehetetlenek számára is elérhetővé teszi – akik amúgy helyzetükből adódóan nem tudnák az adatokat más eszközökön nézni. A találmány a remények szerint megkönnyíti az otthoni egészségügyi ellátást és az idősgondozást úgy, hogy elérhetővé teszi a folyamatos, nem invazív módon történő felügyeletet.

Az új integrált rendszer egyesít egy rugalmas formálható kijelzőt és egy pehelysúlyú szenzort – ami egy lélegző nanoháló elektródból és egy vezetéknélküli kommunikációs modulból áll össze. A szenzor által mért adatokat – elektrokardiogrammok – képesek vezetéknélkül az okostelefonokra küldeni vagy felhőbe feltölteni. A legújabb kutatásnál a kijelző már képes a memóriájában tárolt elektrokardiogram hullámformát is megjeleníteni.

A bőr kijelző a Tokyo Egyetem Mérnöki Karának és a Dai Nippon Printing (DNP) vezető japán nyomtatócég közreműködésével készült el és összesen egy gumi lapra helyezett 16 x 24-es mikro LED-ből álló hálózat alkotja.

“A bőr kijelzőnk egyszerű grafikákat és mozgást mutat,” mondta Takao Someya, a Tokyo Egyetem professzora. “Mivel egy vékony és puha anyagból készült szabadon lehet formálni.”

A kijelzőt eredeti méretét akár 45%-al ki lehetne nyújtani és az anyagából adódóan lényegesen ellenállóbb mint a korábbi hasonló viselhető kijelzők. Az új anyag felépítése olyan, hogy kinyújtásakor a lehető legkevesebb erőt fejti ki a mikro LED-ekre.

Ez az első olyan nyújtható kijelző, ami erősen ellenálló és stabil, és egy pixel sem hagyta abba a működést, amikor jelentős külső nyújtóhatásnak tették ki a rendszert – ahogy azt egy mozgó kézre helyezték, ahol folyamatosan változott a mérete.

A bőrön hordható szenzor a vizsgálatok szerint akár egy hétig is viselhető anélkül, hogy gyulladást okozna. Annak ellenére, hogy a szenzort egy korábbi tanulmány során fejlesztették ki és már sikeresen mértek vele hőmérsékletet, nyomást és az izomműködés által keltet elektromosságot, viszont még csak most sikerült először elektrokardiogrammot rögzíteni.

A kutatók az elektronikai tömeggyártásban már jól ismert eljárásokat használtak és emiatt az eszköz forgalomba kerülése előtt nem sok akadály áll és ezeknek a módszereknek a bevetése az eszközök árát is csökkenti.

A DNP reményei szerint a bőr kijelző a következő három évben a piacra kerülhet, azonban addig még a terveik szerint tovább javítanak majd a kijelző megbízhatóságán, a gyártási folyamatán és a módszer bizonyos technikai korlátait is igyekeznek megoldani – mint a relatíve alacsony hatósugár.

“A jelenlegi elöregedő társadalomnak szüksége van egy felhasználóbarát hordható szenzorra, hogy figyelemmel tudják követni a betegek életjeleit, ezzel csökkentve a betegekre és a gondozó családtagjaikra nehezedő súlyt,” mondta Someya.

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.