Kategóriák Űr

Japán robot roverek landoltak sikeresen egy aszteroidán

A japán űrügynökség robot roverjei sikeresen landoltak egy aszteroidán és már el is kezdték a vizsgálatát, amivel a remények szerint többet tudhatunk majd meg a Naprendszer eredetéről.

A JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) elmondása szerint a mostani az első alkalom, amikor az emberiség rovereket küldött egy aszteroida megvizsgálására.

Az ügynökség bejelentése szerint a japán Hayabusa2 űrszondából induló robot roverek egy nap alatt érték el a Ryugu névre keresztelt aszteroida felszínét. Az eddigi kommunikáció alapján a roverek megfelelően működnek és már bele is kezdtek a feladatukba.

Kihasználva az aszteroida alacsony gravitációs mezejét, a roverek a felszínén ugrálnak majd – akár 15 méteres magasságot is elérve 15 percen keresztül – és az égitest különböző fizikai jellemzőit vizsgálják.

“Nagyon büszke vagyok, hogy létrehoztunk egy új módszert a kis égitestek felderítésére,” mondta Yuichi Tsuda, a JAXA projekt vezetője.

Az ügynökség már 2005-ben is próbálkozott hasonló módon rovert küldeni egy aszteroidára, azonban meghibásodások miatt a küldetésnek ez a része akkor kudarcba fulladt.

A Hayabusa2 űrszonda a jövő hónapban egy robbanószerkezetet is kilő majd, aminek a célja, hogy egy kis krátert robbantson az aszteroida felszínén. A kutatóknak ezzel az a céljuk, hogy ‘friss’ mintákat gyűjtsenek – amik már akár több évezrede elzárva lehettek -, azért hogy alapvető kérdésekre adjanak választ, mint például, hogy a földi élet kialakulásában milyen szerepe lehetett az űrből érkező anyagoknak.

Az űrszonda mindezek mellett egy francia-német közreműködés keretében készült MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout) nevű leszállóegységet is az égitest felszínére fogja bocsájtani.

A Hayabusa2 – ami japánul sólymot jelent – az ügynökség korábbi aszteroida vizsgáló szondájának új fejlesztett változata. A szonda megközelítőleg egy hűtőszekrény méretű és energiaellátását napelemekkel oldják meg.

Az előző űrszonda a hét éves küldetése során sikeresen por mintákat gyűjtött be egy a mostaninál kisebb aszteroidáról, amit sikerült visszahoznia a Földre. A második űrszondát 2014 decemberében lőtték ki és az előrejelezések szerint majd 2020-re fog visszatérni a mintákkal együtt.

Megosztás
Címkék: aszteroidaroverűr
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.