Japán űrhajósokat küldene a holdra 2030-ig

Japán leleplezte az ambiciózus terveit miszerint az ország űrügynöksége űrhajósokat küldene a holdra 2030 körül.

Ez az első olyan alkalom hogy a JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) azt tette volna közzé, hogy asztronautákat küld majd a Nemzetközi Űrállomásnál távolabb.

A tervek szerint az ügynökség csatlakozna a 2025-ös NASA küldetéshez, aminek a célja hogy egy űrállomást hozzanak létre a hold körül – amit a NASA majd hosszútávon a Mars elérésére is felhasználhat.

Tokió azt reméli hogy a nemzetközi küldetésben való részvétel és a japán technológiák megosztása, helyet biztosít majd számukra az épülő állomáson, ahonnan a szóvivők szerint a japán űrhajósok könnyebben megközelíthetik majd a holdat.

A terveket a múlt héten, az oktatásügyi minisztérium paneljén jelentették be, amit előreláthatóan pontosabb tervek követnek majd a jövő évben.

A bejelentéssel Japán is megmutatta hogy törődik az űrkutatással, ahogy a kínai és indiai űrprogramok is egyre fejlettebbé válnak. Például novemberben ért véget a kínai Shenzhou-11 űrhajó küldetése, ami során sikeresen hazahozták a két űrhajóst akik az ország történelmében az eddigi leghosszabb időt töltötték a Föld körül.

Peking nem olyan régen illusztrációkat is mutatott egy marsi szondáról és roverről, amit még az évtized vége előtt szeretne a vörös bolygó irányába küldeni.

Miközben a NASA merészebb tervei főleg a 2030-as évekre tervezett marsi küldetés körül forognak, márciusban az USA kongresszusa megszavazott egy javaslatot, miszerint a NASA-nak 2033-ra űrhajósokat is kell küldenie a Marsra.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.