Japánban most indul a világ első rákszűrő vizelet vizsgálatának tesztje

Egy Japán cég most kezdett bele a világ első vizeletvizsgálaton alapuló rákszűrésének tesztelésébe – ami lényegesen megkönnyítheti ezen halálos betegségek szűrését.

A Hitachi cégcsoport mérnökei és programozói már két évvel ezelőtt kifejlesztették a technológiát, amivel a vizeletből kimutatható lehet a mell és a vastagbél rák.

A legelső tesztben 250 vizeletmintát vizsgálnak majd és ezzel még az a céljuk, hogy a minták tárolásának és vizsgálatának ideális körülményeit határozzák meg.

“Hogyha ezt a módszert a gyakorlatban is használni tudjuk, akkor sokkal egyszerűbbé válhat a rák tesztelése, mivel nem lesz szükség arra, hogy az emberek felkeressenek egy orvosi szervezetet egy vérvizsgálat miatt,” mondta Chiharu Odaira, a Hitachi szóvivője.

A tervek szerint a módszert a gyerekek körében gyakori rákfajták szűrésére is fel tudják majd használni – ami lényegesen leegyszerűsítené és elérhetőbbé tenni a vizsgálatot.

Az új vérvizsgálatról megjelent korábbi tanulmány szerint jó eséllyel ki tud mutatni nyolc különböző daganat fajtát, mielőtt még azok a test más részeire is átterjednének.

Általánosan a mell rák veszélyét mammográfiás vizsgálattal mutatnák ki, amit ezután szövettani vizsgálatokkal igazolnak. A vastagbélrák kimutatása székletmintából történik és a veszélyben lévő betegeknél kolonoszkópiával.

Az új technológia ezekkel szemben “biomarker” végtermékeket vizsgál a vizeletben – melyek bizonyos betegségek jelenlétét jelzik.

A csapat célja egy olyan eljárás kifejlesztése, ami javítja a rák korai kimutatásának esélyeit és ezen felül csökkenti az ország egészségügyi és társadalmi költségeket.

A kísérletet még ebben a hónapban el fogják kezdeni és a Nagoya Egyetem kutatóival közösen végzett vizsgálat a várakozások szerint szeptemberig tart majd. A technológia tényleges használatára azonban valószínűleg 2020-ig várnunk kell, mivel azt a különböző hivataloknak is jóvá kell hagyniuk.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.