Jelentős hatása van a vékonybélben élő baktériumoknak a zsírok emésztésére

Amíg a bélbaktériumokkal kapcsolatos kutatások jelentős része a vastagbélben élőkre fókuszált, ez most az egyike azon kevés tanulmányoknak, melyek az emésztőrendszer felsőbb részit kutatták, megmutatva, hogy a kalóriában gazdag nyugati étrend , elősegíti azoknak a baktériumoknak a szaporodását, amelyek a magas zsírtartalmú ételek lebontásában és felvételében segítenek.

Rengeteg tanulmány szól arról, hogy ezeknek a baktériumoknak a száma jelentősen nőhet a vékonybélben a magas zsírtartalmú étel fogyasztását követően 24-48 óra elteltével. Az új tanulmány szerint ezek a mikrobák lehetőséget teremtenek az emésztőenzimek termelésére és kiválasztására ezeken a területeken.

Ezek az emésztőenzimek étkezési zsírokat bontanak le, ezzel lényegesen meggyorsítva a kalóriadús étel felszívását. Mindemellett a mikrobák bioaktív vegyületeket is kiválasztanak, melyekkel stimulálják a bélrendszer sejtjeit, hogy azok gyorsabban szállítsák az elnyelt zsírt. Idővel ezeknek a baktériumoknak a túlzott jelenléte túltápláltsághoz vezethet és ezáltal növelheti az elhízás kockázatát is.

“Ezek a baktériumok részei annak az öszetett eseménysorozatnak, ami javítja a lipidek felszívásának hatásfokát,” mondta Eugene B. Chang, a tanulmány rangidős szerzője és az NIH Emésztési Betegségek Kutatóközpontjának professzora és igazgatója.

“A tanulmányunk az egyik első ami megmutatta, hogy a vékonybél mikrobái közvetlenül szabályozzák mind a lipidek emésztését mind pedig azok felszívását. Ennek jelentős klinikai felhasználási területei lehetnek, különösen az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében.”

A kutatás célja az volt, hogy kiderítsék a mikrobák szükségesek e a zsírok emésztésében és felszívásában és ha igen melyik mikrobák. Ezen felül a kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a különböző étrendek milyen hatással lehetnek ezekre a baktériumokra.

A kutatás során olyan egereket vizsgáltak, amik teljesen baktériummentesek voltak – és elkülöníttet kamrákban tartották őket megelőzve a “megfertőzésüket” – és olyan egereket is, melyeknél nem kórokozók, csak csupán az egészséges élethez szükséges mikrobák is jelen voltak.

A teljesen baktérium mentes egerek, még amikor hosszú ideig magas zsírtartalmú étrendet is kaptak, nem voltak képesek az ételek hatékony megemésztésére. Emiatt a súlyuk sem emelkedett meg az étrend hatására, hanem csak a székletükben nőtt meg a lipidek mennyisége.

Ezzel szemben a nem kórokozó baktériumokkal rendelkező egerek súlya a vártank megfelelően növekedett és a vizsgálatok szerint ezeknél az egereknél a Clostridiaceae – ami különösen nagy hatással van a zsír felszívására – és a Peptostreptococcaceae baktériumok száma is jelentősen megemelkedett a vékonybélben, amíg több más baktérium szám számottevően csökkent.

Amikor a mikróba mentes egereket később bemutatták ezeknek a mikrobáknak, azok gyorsan kialakították a lipidek hatékony felszívásának képességét.

“A tanulmányunk megmutatta, hogy legalábbis az egereknél, a magas zsírtartalmú étrend mélyrehatóan megváltoztathatja a vékonybél mikrobiális összetételét,” mondta Chang. “Bizonyos étkezési nyomás, mint a kalória gazdag ételek, bizonyos baktérium törzseket vonzanak a vékonybélbe. Ezek a mikrobák ezután lehetővé teszik a gazdatest számára, hogy megeméssze ezeket a nagy zsírtatalmú ételeket és elnyelje a zsírt.”

A kutatók szerint az eredményeknek még nagy jelentősége lehet az elhízás elleni küzdelemben, mind a zsír felszívását elősegítő baktériumok számának csökkentésével mind pedig a zsír felszívást megnehezítő mikrobák számának növelésével.

Amíg a kutatás még csak a kezdeti szakaszában van, a kutatók szerint pre- vagy probiotikumot vagy akár posztbiotikumot is készíthetnek (baktériumoktól származó vegyületek) a tápanyagfelvétel elősegítésére, aminek például a Crohn betegséghez hasonló különböző emésztő szervrendszeri betegsége kezelésében is szerepe lehet.

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.