Kategóriák Ember

Jól reagálna az emberiség az idegen élet felfedezésére

Ahogy a csillagászok egyre hatalmasabb részét tárják fel a világűrnek, eljött az idő hogy pár fontos kérdésre választ kapjunk: Hogy fogjuk kezelni egy más életforma felfedezésének hírét? Félelem tölt majd el bennünket vagy magunkhoz öleljük majd a felfedezést? Fel tudjuk e egyáltalán fogni egy ekkora felfedezés jelentőségét, vagy egyszerűen vállat vonunk fölötte?

“Hogyha szembe kerülnénk a földön kívüli élettel, valójában eléggé boldogan fogadnánk a hírt,” mondta Michael Varnum, az Arizona Állami Egyetem pszichológia adjunktusa. “Eddig rengeteg spekuláció volt arról, hogy hogyan is fogadnánk ezeket a híreket, viszont mostanáig nem készült erről szisztematikus empirikus kutatás.”

A kutatók egy korai felmérésben azt vizsgálták, hogy a különböző újság cikkekben milyen nyelvezettel jelentek meg a lehetséges földönkívüli élet felfedezéséről szóló hírek. Azonban a munka fő célja az ezekre a cikkekre adott válaszreakciók vizsgálata volt, amihez egy olyan algoritmust használtak, ami az írott szövegből igyekszik kikövetkeztetni az író érzelmeire és pszichológiai állapotára.

A tanulmányban vizsgált cikkek között volt egy 1996-ból származó megkövült marsi mikrobák felfedezéséről szóló, egy 2015-ös a Tabby csillag időszakos elhalványulását fejtegető cikk – amit sokan az “Dyson gömb” mesterséges építmény jelének gondoltak – illetve a 2017-es Földhöz hasonló exobolygók felfedezése a csillagjuk életre alkalmas övezetében. A tanulmány szerint ezeknek az eseményeknek a közvetítésében lényegesen domináltak a pozitív érzelmek a negatívakkal szemben.

Egy különálló tanulmányban a csapat 500 különböző hátterű résztvevőt kértek arra, hogy írják meg a saját és az emberiség általuk gondolt elméleti válaszát a földön kívüli mikrobiális élet felfedezésének hírére. A résztvevők válaszai szintén lényegesen pozitív irányban hajlottak, mint a saját mind pedig a teljes emberiség reakciója esetében.

“Izgalommal töltenének el ezek a hírek,” mondta az egyik résztvevő. “Akkor is izgalmas lenne, ha csak egy primitív életformáról lenne szó.”

Megint egy másik tanulmányukban a kutatók további 500 embernek mutatták meg a tudományos felfedezésekről szóló régebbi cikkeket és arra kérték őket hogy írják le a reakciójukat. A résztvevőket két csoportra osztották, amiből az egyik egy The New York Times-os cikket olvashattak, ami a egy marsi meteoritben talált lehetséges ősi mikrobák felfedezéséről szólt. Amíg a másik cikket szintén a Times közölte, azonban ez az embere által készített mesterséges élet elkészítéséről szólt. Mindkét esetben a csapat áttörő pozitív véleményekkel találkozott, azonban a földönkívüli élet felfedezésénél még nagyobb volt a lelkesedés mint a mesterséges élet esetében.

“Ez a felfedezés megmutatja, hogy más bolygókon is kialakulhat az élet,” mondta az egyik résztvevő. “Ez egy nagyon érdekes és izgalmas felfedezés, ami csak a kezdet lehet.”

Az Amerikai Tudományos Szövetség éves összejövetelén előadott, máshol még nem publikált tanulmányában megvizsgálta az Oumuamua aszteroidáról szóló beszámolókra adott válaszokat, melyek közül néhányan űrhajónak vélték az égitestet. A kutatók ebben az esetben is, a korábbiakhoz hasonlóan rendkívül pozitív visszajelzéseket láttak, ami arra utal, hogy az intelligens élet felfedezésének a tényét is örömmel fogadnák az emberek.

A csapat szerint ez összességében azt jelenti, hogy bármilyen formában is kerül elő a földönkívüli élet, valószínűleg mindenképpen pozitívan reagálnánk rá.

Forrás: frontiersin.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Nincs biztonságos alkohol mennyiség a terhesség alatt

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy milyen biológiai változások állhatnak a magzati alkohol spektrumzavar mögött. A káosz elméleten alapuló kutatás keretében…

2019-05-13 7:00 du.

A napelemek hatékonyságán is javít a koffein

A los angelesi Kalifornia Egyetem és a kínai Solargiga Energy kutatói felfedezték, hogy a koffein hatékonyabbá teszi a hagyományos napelemek…

2019-05-13 6:48 du.

Megtörtént az első lépés az ultra-gyors Wi-Fi fejlesztésében

A Harvard Egyetem mérnökei eddig először használtak félvezető lézert rádió frekvencia adóként. Az eredmények szerint a berendezés nem csak a…

2019-05-13 6:42 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.