Kapcsolat lehet a D vitamin hiány és a skizofrénia között

Egy ausztrál és dán nemzetközi kutatócsapat új tanulmánya szerint az újszülötteknél kimutatott D vitamin hiány az életük későbbi részében növelheti a skizofrénia kialakulásának kockázatát.

A felfedezés reményt nyújt azzal, hogy a vitamin hiány korai kezelésével megelőzhetővé teszi a későbbi mentális problémákat.

Queensland és az Aarhus Egyetemek kutatása arra jutott, hogy a D vitamin hiányt mutató újszülöttek közül az elettük későbbi részében 44 százalékkal többeknél mutatják ki a skizofrénia tüneteit.

A skizofréni egy viszonylag kevésbé vizsgált agyi rendellenesség, ami hallucinációkat, téveszméket és kognitív problémákat okoz.

Mivel a magzat fejlődése során teljes mértékben az édesanyja D vitamin tartalékaiból gazdálkodik, így a kutatók szerint sokkal fontosabb, hogy megfelelő szinten tartsák a terhes nők D vitamin bevitelét, mint az eddig gondolták.

A kutatás egy korábbi tanulmány folytatása, amiben már megállapították, hogy kapcsolat lehet a magzati D vitamin hiány és a skizofréni között, amit most összesen 2602 ember ember bevonásával végeztek – ezzel tovább igazolva a korábbi elméletet.

A résztvevők 1981 és 2000 között születtek Dániában és születésüket követően több vizsgálatnak is alávetették őket – többek között meghatározták a D vitamin koncentrációját a vérükben. A gyerekeket ezután felnőtt korukig nyomon követték.

A kutatók elmondása szerint a skizofrénia kialakulásának több különböző veszélyfaktora is van, melyek között szerepelnek genetikai és környezeti tényezők is, viszont a mostani kutatás szerint a magzati D vitamin hiány okozhatja a Dániában diagnosztizált skizofréniás esetek nyolc százalékát.

Jelenleg a skizofrénia megelőzése elsősorban a problémás környezeti tényezők – a születés évszaka, a születési hely tengerszinttől való távolsága, stb. – visszaszorítására fókuszál. A kutatók elmélete szerint a skizofrénia azért volt gyakoribb a télen született gyerekeknél, mivel ezt az évszakot az alacsony napsütéses órák száma jellemzi, így az anyák körében gyakoribb a D vitamin hiány.

Amíg Dániában, az ország fekvése miatt kiemelkedően kevés a napsütés a téli időszakban, addig a D vitamin hiány más országok lakóit is érintheti, akik a munkájuk vagy az életvitelük miatt, viszonylag kevés időt töltenek a napfényben.

A kutatás a skizofrénia mellet az autizmus kockázatának megemelkedését is látta a D vitamin hiányosan született gyerekeknél.

A csapat elmondása szerint a kutatás következő lépésében egy randomizált klinika vizsgálaton szeretnék kideríteni, hogy a D vitamin hiányos terhes nőknek adott D vitamin tartalmú étrend-kiegészítők segítségével csökkenthető-e a gyerekeknél a neurológiai rendellenességek kialakulásának kockázata.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.