Kategóriék Egészség

Kapcsolat lehet a D vitamin hiány és a skizofrénia között

Egy ausztrál és dán nemzetközi kutatócsapat új tanulmánya szerint az újszülötteknél kimutatott D vitamin hiány az életük későbbi részében növelheti a skizofrénia kialakulásának kockázatát.

A felfedezés reményt nyújt azzal, hogy a vitamin hiány korai kezelésével megelőzhetővé teszi a későbbi mentális problémákat.

Queensland és az Aarhus Egyetemek kutatása arra jutott, hogy a D vitamin hiányt mutató újszülöttek közül az elettük későbbi részében 44 százalékkal többeknél mutatják ki a skizofrénia tüneteit.

A skizofréni egy viszonylag kevésbé vizsgált agyi rendellenesség, ami hallucinációkat, téveszméket és kognitív problémákat okoz.

Mivel a magzat fejlődése során teljes mértékben az édesanyja D vitamin tartalékaiból gazdálkodik, így a kutatók szerint sokkal fontosabb, hogy megfelelő szinten tartsák a terhes nők D vitamin bevitelét, mint az eddig gondolták.

A kutatás egy korábbi tanulmány folytatása, amiben már megállapították, hogy kapcsolat lehet a magzati D vitamin hiány és a skizofréni között, amit most összesen 2602 ember ember bevonásával végeztek – ezzel tovább igazolva a korábbi elméletet.

A résztvevők 1981 és 2000 között születtek Dániában és születésüket követően több vizsgálatnak is alávetették őket – többek között meghatározták a D vitamin koncentrációját a vérükben. A gyerekeket ezután felnőtt korukig nyomon követték.

A kutatók elmondása szerint a skizofrénia kialakulásának több különböző veszélyfaktora is van, melyek között szerepelnek genetikai és környezeti tényezők is, viszont a mostani kutatás szerint a magzati D vitamin hiány okozhatja a Dániában diagnosztizált skizofréniás esetek nyolc százalékát.

Jelenleg a skizofrénia megelőzése elsősorban a problémás környezeti tényezők – a születés évszaka, a születési hely tengerszinttől való távolsága, stb. – visszaszorítására fókuszál. A kutatók elmélete szerint a skizofrénia azért volt gyakoribb a télen született gyerekeknél, mivel ezt az évszakot az alacsony napsütéses órák száma jellemzi, így az anyák körében gyakoribb a D vitamin hiány.

Amíg Dániában, az ország fekvése miatt kiemelkedően kevés a napsütés a téli időszakban, addig a D vitamin hiány más országok lakóit is érintheti, akik a munkájuk vagy az életvitelük miatt, viszonylag kevés időt töltenek a napfényben.

A kutatás a skizofrénia mellet az autizmus kockázatának megemelkedését is látta a D vitamin hiányosan született gyerekeknél.

A csapat elmondása szerint a kutatás következő lépésében egy randomizált klinika vizsgálaton szeretnék kideríteni, hogy a D vitamin hiányos terhes nőknek adott D vitamin tartalmú étrend-kiegészítők segítségével csökkenthető-e a gyerekeknél a neurológiai rendellenességek kialakulásának kockázata.

Forrás: nature.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével készítettek szimulációt arról, hogy az információ hogyan "oszlana szét" egy fekete lyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.