Kategóriák Egészség

Kapcsolat lehet a diétás üdítők és az agyi infarktus között

Úgy gondoljuk, hogy nem akarunk lemondani az üdítőkről, mégis le szeretnénk csökkenteni a cukor fogyasztásunkat, akkor a zéró üdítőket nekünk találták ki. Sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet. Egy új tanulmány szerint ezek az üdítők lehet jót tesznek a csípőnk méretének, de helyette kárt tehetnek az agyunkban.

Egy a Boston Egyetem Orvosi kara által folytatott vizsgálatsorozat keretében, aminek a célja az édes szénsavas üdítők hosszútávú agyra kifejtett hatásainak a vizsgálata, a kutatók a mesterséges édesítőszereket, mint az aszpartám és a szacharin hatásait is megvizsgálták.

A csapat tagjai egy 5000 főt számláló csoportból – melynek tagjai még 1971-ben beleegyeztek, hogy az életük során róluk összegyűjtött adatokat elérhetővé teszik a tudósoknak – választották ki a 45 évnél idősebb embereket (összesen 2888), akik között 97 sztrókra utaló esetet találtak.

Az 1484 60 évnél idősebb önkéntes közül 81 mutatta a demencia jeleit, és közülük 63 küzdött Alzheimer kórral.

Ezután a kutatók megvizsgálták a jelentkezők által az életük folyamán több időpontban kitöltött kérdőíveket, hogy többet tudjanak meg az étkezési szokásaikról.

Figyelembe véve a kor, iskolázottság, kalóriabevitel, dohányzás és sport tevékenységek hatását, úgy tűnik hogy már akár napi egy diétás üdítő elég lehet arra hogy megháromszorozza a iszkémiás agyi infarktus – ami a demencia több fajtájához vezethet – vagy az Alzheimer kialakulásának esélyeit.

Más kutatásoknak azonban nem sikerült megmutatni, hogy az édes üdítőknek hatása lehet az agyi infarktus vagy a demencia kialakulásához, és még mielőtt elrohannánk a hűtőnkhöz, hogy megszabaduljunk az összes diétás üdítőnktől azt is ki kell emelnünk, hogy egy nagyon alacsony esélynek a háromszorosa továbbra sem túl  nagy.

“Még a mi tanulmányunkban is csak az emberek 5 százaléka szenvedett agyi infarktust vagy alakult ki nála a demencia, ami még mindig egy alacsony embertömegnek számít,” mondta Matthew Pase,a tanulmányt vezető tudós.

Ott van még az is, hogy a ‘korreláció nem feltétlenül ok-okozat’. Amíg a tanulmány statisztikailag egyenes arra következtet, hogy az édesítő szerek és az agyi infarktus között kapcsolat van, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az édesítőszerek miatt alakul ki az infarktus. Sajnos az sem derült ki, hogy egy bizonyos édesítőszer e a felelős, mivel az önkéntesek nem mentek ilyen részletekbe a kérdőív írásakor.

Azonban még így is a tömegeknek egyre inkább fontosnak számít az egészség, és így fontos elgondolkodni azon, hogy milyen fontos valakinek diétás üdítőket inni, ha azok nem veszély mentesek.

“A tanulmányuk rámutat, hogy több kutatásra van szükség a területen főleg, ha figyelembe vesszük, hogy mennyien isznak mesterségesen édesített italokat,” mondta Pase.

A legegyszerűbb megoldás még mindig az üdítők vízre cserélése lenne, de az édesítőszerek hatásának a vizsgálata más területeken is fontos lehet – mint amilyen az édesítőszeres ételek például.

Forrás: ahajournals.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.