Kapcsolat lehet a tesztoszteron szint és a piacok ingadozása között

Amerikában ma a hivatásos részvénypiaci kereskedők jelentős többsége fiatal férfi. A kutatók új bizonyítékot találtak rá, hogy a kereskedelmi viselkedésüket erősen befolyásolja a biológia. A felfedezésről készült tanulmányban a tudósok megmutatják, hogy a magas tesztoszteron szint lényeges tényező lehet a a piacok ingadozásában, mivel a tesztoszteron miatt ezek a kereskedők túlbecsülhetik a részvények jövőbeli értékét, emiatt megváltoztatva addigi kereskedői viselkedésüket, ezzel veszélyes árbuborékokat hozva létre.

A tanulmányt Amos Nadler, a Western Egyetem Ivey Üzleti Iskolájától, vezet és az Oxford Egyetem, a Claremont Diplomás Egyetem és a Loma Linda Egészséges Viselkedés Intézet tudósai is közreműködtek benne.

A kettős vak vizsgálatban 140 fiatal férfi vett részt topikus gél formájában vagy tesztoszteront vagy placebót kaptak, ami után kísérleti eszközpiacon kellett kereskedniük. A résztvevők ajánlatokat tehették az árakra és kitalált eszközöket vehettek vagy adhattak el, amivel valódi pénzt is kereshettek.

A kutatók észrevették, hogy a tesztoszteront kapó csoport körében nagyobb árbuborékok jöttek létre, a félreárazások több ideig fennálltak, megváltozott a piac dinamikája is a sokkal nagyobb számú vétel és eladás miatt, és a résztvevők másként észlelték a részvények árának változását attól függetlenül, hogy azt a vizsgálat végéig egy kijelzőn figyelemmel kísérhették. A placebót kapó kereskedők az “olcsón venni drágán eladni” viselkedést követték, amíg a tesztoszteront kapottak a “drágán venni és még drágábban eladni” viselkedésnek feleltek meg.

“Ez a kutatás arra utal, hogy a hormonok hatását is figyelembe kell vennünk a hivatásos döntéshozatalban, mivel a biológiai tényezők súlyosbíthatják az anyagi veszélyeket,” mondta Nadler. “Talán a legegyszerűbb javaslatunk az, hogy iktassanak be egy ‘lenyugodási’ időszakot, ami megszakítja a kifejezetten pozitív visszajelzési ciklusokat és visszahozza az eszközök alapvető értékelését a fókuszba, ezzel csökkentve a hibás döntéshozatalt.”

“A felfedezéseink alapján a hivatásos kereskedőknek, befektetési tanácsadóknak és a fedezeti alapoknak korlátozni kell a fiatal férfi kereskedőik által elfogadott kockázatokat,” folytatta Nadler. “Ez az első tanulmány ami megmutatja, hogy a tesztoszteron megváltoztatja, hogy az agy hogyan számolja az értéket és a részvénypiaci hozamokat,”

Forrás: pubsonline.informs.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.