Kategóriák Egészség

Kapcsolat van az autizmus és a légszennyezés között

Egy shanghai gyerekeken végzett kutatás szerint az első három életévben való járművekből, ipari tevékenységből és más forrásokból származó finom részecskéknek való kitettség akár 78 százalékkal is emelheti az autizmus spektrumzavar kialakulásának kockázatát. A kutatásban 124 autista és 1240 egészséges gyerek vett részt, akiket születésüktől fogva kilenc évig követtek nyomon a kutatók.

A kutatás egyik célja az volt, hogy megvizsgálják a hosszú távú légszennyezésnek milyen hatásai vannak fiatal korban – kiemelt figyelmet fordítva az autizmusra, mivel már korábbi kutatások utalnak a betegség légszennyezéssel való kapcsolatára.

Az autizmus kiváltó okai nagyon összetettek és emiatt viszonylag keveset tudni róluk. Azonban a kutatók egyre több környezeti veszélyfaktort azonosítanak, amíg a betegség genetikai hátteréről mára igen sokat lehet már tudni.

A gyerekek fejlődő agya különösen sebezhető a környezetben lévő méreganyagokkal szemben és rengeteg korábbi tanulmány feltételezi, hogy ezek a környezeti hatások az agyműködésre és az immunrendszerre is komoly hatással lehetnek.

Ezek hatások megmagyarázhatják az autizmus és a légszennyezés kapcsolatát, viszont a kutatók elmondása szerint még további kutatásra van szükség ahhoz, hogy a légszennyezés és az általános mentális egészség közötti kapcsolatot is részletesebben feltárják.

A légszennyezés az egyik legkomolyabb egészségügyi kockázat és a WHO adatai szerint évente 4,2 millió ember halálát okozza. A kültéri szennyezés kiemelten az ázsiai térségben és nagyvárosokban jelent problémát, ahol különböző betegségek kialakulásához vezethet, amelyek lerövidítik az emberek életét.

Még Ausztráliában is, ahol tipikusan igen alacsony a légszennyezés mértéke, ott is megközelítőleg 3000 ember hal meg idő előtt a légszennyezés szövődményei miatt – ami háromszor annyi mint, amennyien közúti balesetben halnak meg az ország területén.

A kutatás vezető szerint az adatok arra utalnak, hogy a légszennyezés világszerte egyre rohamosabban válik komoly problémává és elmondásuk szerint még a legalacsonyabb kitettség mellet is nő a betegségek kialakulásának kockázata.

A légszennyezés leggyakoribb szövődményei a koraszülöttség, lassabb tanulási képességek, illetve különböző szív- és érrendszeri és légzőszervrendszeri problémák.

A kutatásban a szállópor három különböző méretű típusát vizsgálták meg – PM1, PM2.5, PM10 -, melyek mind a közlekedés és az ipar által kerülnek a levegőbe. Minél kisebb egy adott részecske annál nagyobb az esély arra, hogy képes áthatolni a tüdőszöveteken és a véráramon keresztül így a szervezet más részeire is képes eljutni.

A PM1 a legkisebb részecskéket jelenti, melyekről eddig viszonylag kevés tanulmány született és a kibocsátásuk emiatt sok helyen nincs külön szabályozva. Azonban Kínában a PM2.5 részecskék 80 százaléka méretei szerint PM1-es részecske is, ami miatt a kutatók szerint fontos külön is vizsgálni ezeknek a részecskéknek az egészségügyi hatásait és a szabályozásba is külön kellene venni őket.

Forrás: sciencedirect.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.